back to top
2024. június 21. 22:30

KezdőlapF1Videón Vettel megható gesztusa a Senna-megemlékezésen

Videón Vettel megható gesztusa a Senna-megemlékezésen

-

Sebastian Vettel a fiatalabb generációnak is igyekezett átadni, ki volt Ayrton Senna és Roland Ratzenberger, majd megkérte valamire a megemlékezésen egybegyűlteket.

Az Emilia-romagnai Nagydíj csütörtöki sajtónapján a Forma–1-es mezőny nagy része, valamint az utánpótlás-sorozatok pilótái és bárki, aki csatlakozni akart, megemlékezett Ayrton Senna és Roland Ratzenberger halálának 30. évfordulójáról. A hétvége folyamán Senna utolsó McLarenjét vezető Sebastian Vettel pedig futást is szervezett, illetve mindenkinek sennás pólókat osztott ki. De nem csak ez volt a négyszeres világbajnok hozzájárulása, Vettel ugyanis a Tamburellótól nem messze levő Senna emlékműnél beszédet mondott, majd annak végén mindenkinek kis lakatokat osztott szét.

Sennára és Ratzenbergerre emlékeztek ma Imolában (fotók)

„Köszönöm, hogy eljöttetek! Biztos vagyok benne, hogy már mindannyian hallottatok róla, hogy 30 évvel ezelőtt, május 1-jén Ayrton Senna életét vesztette a Tamburello-kanyarban. Akkor még nem volt itt sikán, csak egy balos kanyar, amit padlógázzal vettek. A biztonsági autós fázis után elveszítette az uralmat az autó felett, vagy meghibásodott az autója, ez a mai napig nem egyértelmű. Akárhogy is, a falnak csapódott és életét vesztette” – kezdte beszédét a 2022 végén visszavonult pilóta az F1 videójában.

„Elképesztő versenyző volt és annyi mindent jelentenek az eredményei, amit elért – folytatta Vettel. – De mindenek felett, az elképesztő képességeinél és a versenyeinél sokkal több volt ő. Megvolt benne az együttérzés, kiállt az országában és vezető személyiség volt, egy hang, aki próbált harcolni az oktatás hiánya és a szegénység ellen. Olyan ember volt, akiben, mint mindannyiunkban, megvolt ez az ajándék, ez a képesség, az elszántság, a győzni akarás, de felismerte, hogy az élet többről szól, mint ülni egy autóban és gyorsabban vezetni mindenki másnál.”

„A futás ötlete, és köszönöm, hogy csatlakoztatok, onnan jött, hogy így emlékezzünk az örökségére, és nem csak az övére, hanem Roland Ratzenbergerére is, aki egy nappal korábban, szombaton halt meg, igazán sötétté téve a 94-es imolai hétvégét, amelyen két versenyző is elment. Kicsit arrébb is meg fogunk állni, ő a hatos kanyarban szenvedett balesetet, amikor leszakadt az autójáról az első szárny. Köszönöm, hogy eljöttetek, az ő baleseteik kövezték ki az utat azelőtt, hogy a mi autóink már biztonságosabbak legyenek. Mi ma profitálunk abból, hogy ők kockára tették a saját életüket és végül elveszítették azt.”

Versenyzőtársa szerint Senna előre érezte, hogy meg fog halni

„Szenteljünk még egy pillanatot, elhoztam ezeket a lakatokat, ugyanolyan színűek (Senna sisakfestésének színei – a szerk.), ott vannak a táskában. Azt szeretném, hogy tegyük fel ezeket a kerítésre, és álljunk meg egy pillanatra. Tudom, hogy sokatok még meg sem született, amikor a baleset történt, de gondoljatok arra, mi köt titeket össze az Ayrton Senna névvel és azzal az 1994-es hétvégével, amikor olyan emberekre gondoltok, akik a szívüket is kitették a pályára, az életüket kockáztatták és végül elvesztették azt. Akasszátok fel és zárjátok be a gondolataitokat, a kulcsot elvihetitek magatokkal, vagy el is dobhatjátok, tőletek függ, de a lényeg, hogy zárjátok be a gondolataitokat, akasszátok fel a kerítésre, és adózzatok az emlékük előtt. Köszönöm!”

A teljes videó IDE KATTINTVA nézhető meg.

„30 évvel ezelőtt nagyon sötét időszak volt ez a Forma–1-ben, amikor elveszítettünk két versenyzőt Roland Ratzenberger és Ayrton Senna személyében. Az apukám nagyon szomorú volt azután a verseny után. Nagy Senna-rajongó volt – mondta egy másik videóban Vettel, majd kiemelte, miért fontosak ezek az emlékezések. – A mai mezőnyből sokan csak azután születtek, és fontos megragadnunk a lehetőséget és 30 év elteltével is emlékeznünk Ayrtonra, Rolandra és arra a fekete hétvégére és adózzunk az emlékük előtt.

Friss