back to top
2024. szeptember 08. 01:21

KezdőlapF1A Mercedes csapatfőnöke bűnösnek érzi magát

A Mercedes csapatfőnöke bűnösnek érzi magát

-

Toto Wolff beismerte, ők is tehetnek arról, hogy ennyit foglalkoznak az emberek az új Verstappennek kikiáltott tehetség körül.

Andrea Kimi Antonelli már azelőtt az utóbbi évek legfelkapottabb fiatal tehetsége volt az autóversenyzésben, hogy Lewis Hamilton bejelentette: 2024 végén elhagyja a Mercedest, azóta pedig csak még elképesztőbb méreteket öltött a 17 esztendős olasz körüli felhajtás. Ez persze nem csoda, hiszen az eddigi eredményeivel Antonelli rászolgált erre, és egyáltalán nem véletlen, hogy mindenki a következő Max Verstappenként emlegeti őt, ám a Mercedes csapatfőnöke úgy érzi, egy kicsit ez talán már sok, amiért ők is felelősek.

„Már hosszú ideje agyonreklámozzuk a fiatalembert. Egy napon nagyon nagyszerű F1-es pilóta lesz belőle, de még csak 17 éves. Forma–4-es autót is 14 hónappal ezelőtt vezetett először, és akkorák az elvárások vele szemben Olaszországban, amiben egy kicsit mi is bűnösök vagyunk, mert már most erről beszélünk. Hagynunk kellene, hogy tegye a dolgát az F2-ben, szállítsa az eredményeket, és ne vonja el a figyelmét, hogy minek kellene történnie vagy mi történhet” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Imolában.

Verstappen bemutatkozása óta nem volt olyan, amire a Mercedes készül saját tinijével

„Nézzék meg George [Russellt]. Nyert az F3-ban és F2-ben az újoncévében, miközben Kimi is megtette ezt az utánpótlás-sorozatokban, és most az F2-ben van. Meglátjuk, hogy egy napon milyen lesz a Forma–1-ben, de ne siettessük a dolgot” – tette hozzá az osztrák üzletember, akit azért persze nem lehet megróni amiatt, hogy válaszol az Antonellivel kapcsolatos kérdésekre, sem amiatt, hogy lelkes az utóbbi évek legnagyobb tehetségével kapcsolatban, hiszen nem arról van szó, hogy a Mercedes úton-útfélen mutogatja az olaszt, vagy felesleges PR-köröket futtatna vele. Épp ellenkezőleg, ők hagyják nyugodtan fejlődni Antonellit, csak hát a felhajtás enélkül is hatalmas.

Lenyűgözte a Mercedes mérnökeit

Antonelli F2-es debütáló szezonja ugyan nem a vártak szerint indult, ám ebben leginkább annak van szerepe, hogy a megújult aerodinamikájú autó kifogott a Premán, és a korábban Oscar Piastrit és Charles Leclerc-t is újoncévében bajnoki címhez segítő gárda egyelőre nem hozza, amit a korábbi években. Az olasz tininek ugyanakkor több olyan villanása is volt már, ami igazolja a vele szembeni várakozásokat, az eddigi három F1-es tesztjén (egy Ausztriában a 2021-es, egy-egy pedig Imolában és Silverstone-ban a 2022-es autóval) pedig nagyon jól szerepelt.

„Nagyszerű élményben volt részem azzal, hogy meghallgattam a mérnököket arról, hogy milyen volt vele a munka – beszélt lelkesen Antonelli eddigi tesztjeiről a The-Race.com-nak James Allison, a Mercedes technikai igazgatója. – Egy fiatal, szenvedélyes versenyző, aki nagyon gyors és metronómként teszi ezt. Nemrég ült először F1-es autóban, de egy-két körön belül olyan volt, mintha már évek óta ezt csinálná. Nyitott elmével állt hozzá a jelenlegi, szívóhatású autókhoz. Érzi azokat a dolgokat, amiket az ember vár tőle, de nem szennyezte be a gondolkodását a korábbi generációs autó. Ezért aztán mindent olyannak lát, amilyen, és elmondja, hogy szerinte mik a gyengeségek és erősségek, majd hagyja, hogy a mérnökök próbáljanak javítani a dolgokon. Nagyon ígéretes fiatal versenyző.”

6/0 a dobogóinak száma, mégis jogosan van mindenki elájulva a „Mercedes Verstappenjétől”

Az eddigiek alapján tehát bőven reális opció, hogy Antonelli jövőre a Mercedesnél mutatkozhat majd be az F1-ben, különösen úgy, hogy a hírek szerint sem Max Verstappen, sem Carlos Sainz nem csatlakozik a brackley-iekhez. „Carlosnak helye van a Forma–1-ben, az utóbbi éveket a Ferrarinál töltötte, így óriási a tapasztalata. Mint mondtam, fel kell készülnünk a kompromisszumra bizonyos döntésekben, és hosszú távra játszanunk, megnéznünk, hogy a helyzet miként alakul a nyár folyamán és ősszel” – mondta Wolff, hozzátéve, hogy nem most kell meghozniuk a döntést arról, hogy ki lesz Russell csapattársa.

Antonellit az év későbbi részében valószínűleg első szabadedzéseken is ki fogják próbálni, a RacingNews365 pedig egy olyan értesülést is bedobott, miszerint a fiatal olasz az idei év második felében a Williamsnél versenyzőként is bemutatkozhat, majd 2025-től csatlakozik a Mercedeshez.

Friss