back to top
2024. július 08. 11:17

KezdőlapF1Szívszorító tragédia és az egyik legkülönlegesebb autóval aratott győzelem – F1-es évfordulók

Szívszorító tragédia és az egyik legkülönlegesebb autóval aratott győzelem – F1-es évfordulók

-

Napra pontosan 42 évvel ezelőtt rendezték az 1982-es Kanadai Nagydíjat, amelyen Riccardo Paletti egy rajtbalesetben életét vesztette, ráadásul édesanyja szeme láttára. Hat esztendővel korábban Jody Scheckter egy hatkerekű Tyrrell-lel nyerte meg a svédországi futamot.

Nyár eleji napról lévén szó június 13-a jó néhány olyan F1-es futam évfordulóját jelenti. Ezek közül kettőről emlékeztünk meg korábban. Az 1982-es montreali futamon nem sokakat érdekelt az eredmény, hiszen a verseny elején halálos baleset történt. Az 1976-os Svéd Nagydíjon viszont pont a győztes autó volt az igazán érdekes.

42 évvel ezelőtt Didier Pironi rajtolt az élről, illetve csak rajtolt volna, mert a Ferrarija lefulladt. Ezt a mezőny hátuljáról induló újonc, Riccardo Paletti nem vette észre, és teljes sebességgel belerohant a francia versenyző autójába. Ennek következtében halálos sérüléseket szenvedett, és az már aligha számított, hogy nem sokkal később még az autója is kigyulladt. Az olasz pilóta édesanyja a lelátóról nézte végig a történeteket.

Anyja szeme láttára halt meg a pilóta, aki Sennáék előtt az utolsó áldozata volt az F1-es vb-nek

Hat esztendővel korábban Jody Scheckter nyerte Anderstorpban, amivel megszakította a Ferrari, akkoriban rekordnak tűnő győzelmi sorozatát. Mindezt ráadásul egy hatkerekű autóval tette, hiszen a Tyrrell ezzel a megoldással próbálkozott ebben az évben, majd a következőben is. Több győzelmet azonban nem arattak a P34-essel.

Az F1 legendája félrenyelt, amikor értesült a különleges autóról, amely végül futamot nyert

Friss