back to top
2024. szeptember 29. 00:38

KezdőlapF1Egyre valószínűbb, hogy Verstappen bajba fog kerülni

Egyre valószínűbb, hogy Verstappen bajba fog kerülni

-

Vészjósló a csend Max Verstappen Kanadában meghibásodott erőforrása körül. Könnyen lehet, hogy mindez azt jelenti, hogy a címvédőnek az idény során legalább egyszer rajtbüntetéssel kell szembenéznie, és ez most jobban fájhat neki, mint az elmúlt években.

Max Verstappen a Kanadai Nagydíjra új erőforráselemeket kapott. Egészen pontosan belső égésű motorból, turbófeltöltőből, MGU-H-ból, MGU-K-ból és kipufogóból szereltek be neki frisset. Utóbbit leszámítva mindegyikből a harmadikat kezdte el felhasználni, úgy, hogy az idény során ezekből legfeljebb négyet lehet bevetni büntetés nélkül.

Csakhogy az erőforrás nem sokáig volt működőképes. A holland pilóta ugyanis a második montreali szabadedzésen füstöt érzett, és kiszállt az autójából, és aznap már nem is ült vissza többet. A Red Bull végül úgy döntött, hogy kiveszi a kérdéses elemeket, és korábban használt alkatrészeket tesz vissza, amelyeknek a segítségével a címvédő meg is nyerte a versenyt.

Alonso az élen, Verstappen és Leclerc is bajba kerülhet Montrealban

Ami az elromlott erőforrást illeti, bár a problémát az energiavisszanyerő-rendszer okozta, felmerült, hogy máshol is okozott károkat. Különösen a belső égésű motor miatt aggódtak, ezért közvetlenül Japánba, a Honda szakurai központjába szállították, hogy tüzetesebben átvizsgálják, és megállapítsák, hogy menthető-e még, vagy teljesen kukázni kell.

Mindeközben Verstappen Montmelóban megkapta a negyedik elemeket (kipufogóból az ötödiket, de azzal még nincsen a határon), vagyis ezekből az alkatrészekből az utolsót kezdte el igénybe venni büntetlenül. A problémás erőforrásról pedig azóta sem érkezett semmilyen hír, ami, ahogyan azt az Autosport is kiemelte, aligha jelent jót az ő szempontjából, hiszen már több mint két hete vizsgálják.

Russell és Norris is ráijesztett a Red Bullra, de Verstappen elfutott a Spanyol Nagydíj győzelmével

Amennyiben a Honda mérnökei pozitív eredményre jutottak volna, akkor szinte biztos, hogy az erőforrás mostanra visszakerült volna a Red Bullhoz, ám ez nem történt meg. Vagyis minden jel arra mutat, hogy az a motor használhatatlanná vált, aminek következményeként Verstappenéknek biztosan be kell vetniük az ötödik komponenseket.

Mindez pedig rajtbüntetéssel jár. Amennyiben csak a belső égésű motorból kap újat, akkor megússza tíz rajthellyel, de ha mást is cserélnek, akkor még több pozícióval hátrasorolják. A címvédőt a 2021-es idény kezdete óta négy alkalommal szankcionálták csere miatt. Ebből a három évvel ezelőtti Orosz Nagydíjon jelentős szerencsével második lett, a 2022-es Olasz, valamint a tavalyi és a tavalyelőtti Belga Nagydíjat viszont így is magabiztosan megnyerte, utóbbit a tizennegyedik helyről.

Friss