back to top
2024. szeptember 29. 01:02

KezdőlapF1Alonso közreműködésével tervezett V12-es szörnyeteget mutatott be az Aston Martin (képek)

Alonso közreműködésével tervezett V12-es szörnyeteget mutatott be az Aston Martin (képek)

-

Az Aston Martin bemutatta legújabb sportautóját, amelyet Fernando Alonso hathatós közreműködésével terveztek. A Valiant elnevezésű modell többek között egy V12-es ikerturbós motort is tartalmaz.

Gyakran előfordul, hogy egy pilóta nem csupán a versenyzéshez köthető tevékenységeket végez egy csapatnál. Itt persze most nem a szponzorok igényeit kielégítő marketingtevékenységre gondolunk, hiszen az minden versenyzőt érint, hanem olyan együttműködésekre, amelyekre egyébként nem feltétlenül lenne szükség.

Egy ilyennek az eredményét mutatta be az Aston Martin. A brit gyártó szerdán leplezte le legújabb sportautóját, a Valiant elnevezésű modellt, amelyet Fernando Alonso hathatós közreműködésével terveztek. „Több erő. Nagyobb leszorítóerő. Kisebb súly. Üdvözöllek a Valiantban, egy extrém együttműködés [eredményében] köztem és az Aston Martin között” – írta a kétszeres F1-es világbajnok saját X-oldalán.

A Valiant lényegében a tavaly nyáron bemutatott Valour továbbfejlesztett változata, amely még inkább a sportosságra megy rá. Ezt bizonyítják a 21 colos magnéziumfelnik, a karbonkerámia-fékek, valamint a csökkentett tömeg. A kocsin található szárny és a cápaszerű orr szintén azt igazolják, hogy az Aston Martin aerodinamikailag a lehető leghatékonyabb gépet akarta elkészíteni.

„A Valiant makulátlanul kimunkált formájának minden egyes centimétere esztétikai és aerodinamikai funkciót szolgál” – fogalmaz az Aston Martin. Bár az autó közvetlen elődjének a már említett Valour tekinthető, valójában mindkét modell az Aston Martin RHAM/1-esből eredeztethető, amely a 70-es évek végén versenyzett, többek között a Le Mans-i 24 órás viadalon.

A szénszálas karosszéria alatt a Valourhoz hasonlóan egy 5,2 literes V12-es ikerturbós benzinmotor található, amely valamivel több, 735 lóerő leadására képes, és több mint 750 newtonméteres nyomatékkal rendelkezik. A hatfokozatú manuális váltó szintén megmaradt a gépben, amelynek megtervezésekor „minden egyes centiméterére” odafigyeltek.

„A Valiant a határon történő vezetés iránti szenvedélyemből született, és úgy gondolom, hogy egy remekművet alkottunk” – jelentette ki Alonso. Ez a remekmű 2 millió fontba, azaz mintegy 940 millió forintba került. Ez utóbbi azonban most már mindegy is, hiszen a modellből mindössze 38 darabot gyártanak majd le, és már mindegyik elkelt.

Alonso 650 lóerős autót vett, hogy azzal szórakoztassa családját az F1-es szezon után

Friss