back to top
2024. október 05. 06:47

KezdőlapF1Vissza 2000-be: V10-es hangorgia zengte be a környéket Silverstone-ban (videó)

Vissza 2000-be: V10-es hangorgia zengte be a környéket Silverstone-ban (videó)

-

Silverstone-ban nemcsak a jelen, hanem a múlt Forma–1-es autói is pályára lépnek a hétvégén, a legkülönlegesebb látványt pedig az első F1-es autójával újraegyesülő Jenson Button szereplése nyújtja.

Nem maradtak F1-es autók nélkül pénteken a Silverstone-ba kilátogató nézők azután sem, hogy véget ért a Brit Nagydíj második szabadedzése, hiszen következett egy korábbi autókkal zajló bemutató a legendás aszfaltcsíkon. Ennek pedig volt egy igazán különleges résztvevője is, a 2000-es szezonban használt Williams FW22-es, amelyet ráadásul nem akárki, hanem az az évi Ausztrál Nagydíjon ezzel az autóval debütáló Jenson Button terelgetett.

Button újra első F1-es autójában:

A 2009-es világbajnok 17 futam alatt 12 pontot szerzett az FW22-essel, aminek köszönhetően 8. helyen zárt az összetettben. Először az idény második versenyén, Brazíliában végzett pontszerző helyen (6. lett), majd az abban az évben április végén rendezett, a húsvéti brit időjárás miatt a pályán kívül káoszba fulladó Brit Nagydíjon ismételte meg, amikor az 5. helyen zárt. Noha a futamot száraz pályán rendezték, az edzéseken esőben is köröztek, így Button minden szempontból úgy érezhette, hogy visszarepült az időben.

„Elöntöttek az emlékek, és ismét úgy éreztem magam az autóban, mintha újra 20 éves lennék (Button ennyi idősen debütált a Forma–1-ben – a szerk.). Durva, hogy mennyire kicsi az autó. Amikor beültem, azt mondtam, hogy »Srácok, ez apró«. Minden annyira egyszerű benne, de gyönyörűen néz ki. A hangja pedig elképesztő” – utalt a V10-es BMW-erőforrásra, amely abban az évben hajtotta először a grove-i istálló autóit. A bajorokkal 2001-ben nyertek először, de vb-címig soha nem jutottak el.

Nézői felvételek a bemutatóról:

 

Button egyébként nem először bemutatózik a silverstone-i F1-es hétvégén korábbi autóval, tavaly például Nigel Mansell 1992-es világbajnok Williamsével tett meg néhány kört.

Másként látja Senna és Mansell csatáit a világbajnok, miután vezette a 92-es Williams-t

Friss