back to top
2024. szeptember 09. 07:56

KezdőlapF1Vezetési tanfolyamra küldeni egy háromszoros F1-es világbajnokot? – abszurd, de ilyen is...

Vezetési tanfolyamra küldeni egy háromszoros F1-es világbajnokot? – abszurd, de ilyen is történt

-

17 évvel ezelőtt jelent meg a hír, hogy vezetési tanfolyamra küldték az F1 háromszoros világbajnokát, Nelson Piquet-t. Ennek oka, hogy csak így szerezhette vissza a jogosítványát.

Olyat már láttunk a Forma–1-ben, hogy valaki hamarabb debütált, mint ahogyan megszerezte a közúti jogosítványát. Elég csak Max Verstappenre gondolni, aki 17 és fél évesen mutatkozott be az autósport csúcskategóriájában, de utcai autót csak később vezethetett. Az viszont meglehetősen abszurdnak hangzik, hogy egy már húsz éve háromszoros világbajnokot vezetési tanfolyamra küldenek.

Pedig ilyen is történt, méghozzá napra pontosan 17 éve, vagy legalábbis 2007. július 31-én jelent meg a hír ezzel kapcsolatban. Nelson Piquet-ről van szó, aki 1978 és 1991 között szerepelt a Forma–1-ben, és azon tizenegy versenyző közé tartozik, aki legalább három vb-címet szerzett: a brazil expilóta 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben ért fel a csúcsra.

Vesztegetés is szerepet játszott Piquet első vb-címében, és lehet, ez volt Ecclestone kisebbik bűne

Fakezűnek tehát finoman szólva sem volt mondható, mint ahogyan kifejezetten szabálytalan, sportszerűtlen versenyzőnek sem. A közutakon viszont más volt a helyzet: akkori feleségével, Vivianéval együtt annyi kihágást követtek el, hogy mindkettőjük jogosítványát bevonták, és csak úgy szerezhették vissza, hogy végigcsináltak egy tanfolyamot.

„Szerintem meg kell fizetnünk a hibáinkért – nyilatkozta a brazil sajtónak Piquet a hírre reagálva. – Nem csak a gyorshajtással van probléma, mindenféle okból kaptam büntetést, például ott parkoltam, ahol nem szabadott volna.” „A különféle utakon különféle sebességkorlátozások vannak – ezt a helyi Globo TV Internationalnek mondta. – Az ember néha nem figyel oda, átlépi a sebességhatárt, és nagyon gyorsan elveszítheti a jogosítványát.”

Piquet leginkább Brazíliaváros utcáin közlekedett nagy teljesítményű autókkal, és ott követte el a kihágásokat. A jelenleg 71 éves exversenyző még a közelmúltban is hajlamos volt botrányt kelteni nyilatkozataival, de ezt az esetet kifejezetten korrekten reagálta le. „Ki fogjuk használni ezt a tanfolyamot, és tanulni fogunk valamit” – fogalmazott.

Vállalhatatlan kijelentés: ennél aligha süllyedhetne mélyebbre a háromszoros F1-es világbajnok

Ami magát a tanfolyamot illeti, állítólag a biztonságos vezetés, az elsősegélynyújtás és a közúti közlekedés szabályai voltak terítéken, emellett a résztvevőknek elrettentő videókat vetítetek le arról, hogy a vakmerő vezetésnek igenis lehetnek tragikus következményei. „Több mint negyven éve van jogosítványom, és több országban is vezettem már, de úgy gondolom, ez a helyes dolog, amit Brazília tesz” – mondta Piquet az AP-nek.

Majdnem elájult a fájdalomtól, de Piquet így is legyőzte Laudát és Prostot

Friss