2024. április 26. 11:10

KezdőlapHírekJégen mérték össze tudásukat Solbergék az F1-es pilótákkal (videó)

Jégen mérték össze tudásukat Solbergék az F1-es pilótákkal (videó)

-

A svédországi Lappföldön, egy befagyott tavon küzdött meg egymással Oliver és Petter Solberg, valamint az Alpine F1-es csapatának pilótapárosa, Pierre Gasly és Esteban Ocon. A csata lényege az volt, hogy ki a precízebb a volán mögött.

Látványos videót tett közzé az Alpine F1-es csapatát támogató Castrol olajipari vállalat. A csapat versenyzőinek, Pierre Gaslynak és Esteban Oconnak a rallyzás legendájával, Petter Solberggel, valamint fiával, Oliverrel kellett összemérniük tudásukat. A videó tanúsága szerint ráadásul ezt több „kategóriában” megtették, ugyanis később folytatás is lesz.

A forgatás nem a közelmúltban, hanem még február elején zajlott. A helyszín a Svédország északi részén található tartomány, Lappföld (nem összekeverendő a finnországi tartománnyal és a kulturális régióval) volt, azon belül is a befagyott Uddjaur-tó, amely ebben az időszakban népszerű terep azon autósok számára, akik szeretik az ilyen jellegű kihívásokat.

Az első részben a két páros a precizitásban mérte össze tudását. A rallysoknak a körülmények jelentettek előnyt, hiszen a -27 fokhoz és a jeges pályához ők vannak jobban hozzászokva. Az F1-es versenyzőknek viszont folyamatosan a lehető legpontosabban kell vezetniük, ráadásul a pálya vonalvezetését úgy alakították ki, hogy az megegyezzen a sepangi aszfaltcsíkéval. Bár a Malajziai Nagydíj 2017-ben volt utoljára része a Forma-1 versenynaptárának, mindketten versenyeztek ott a legmagasabb kategóriában, az alacsonyabb géposztályokról nem is beszélve.

A szabályok egyszerűek voltak: az a csapat, amelynek az éppen a volán mögött ülő versenyzője hiba nélkül ment át egy adott pályarészen, 1 pontot kapott, ha viszont az autó nem maradt teljes mértékben a pályán, azért levonás járt. Hogy egészen pontosan mekkora szakaszokért járt pont, az nem derült ki, az viszont igen, hogy egy kör után mindkét kocsiban helyet cseréltek a pilóták.

Először az ifjabbik Solberg, valamint Gasly vezetett. Előbbi kétszer kapott pontot, de aztán mindkettőt elvesztette, így összességében nem szerzett egységet. Ellenfele hozzá hasonlóan kétszer gazdagodott ponttal, de ebből csak az egyiket vonták le egy hiba miatt. Ezt követően átadták a volánt: Petter Solberg 5 pozitív és 3 negatív pontot szerzett, míg Oconnál 4–1 volt ez az arány.

Ennek megfelelően elméletileg 4–3 lett a végeredmény a francia páros javára. Azért csak elméletileg, mert bár a bal alsó sarokban valóban ez az állás szerepelt, utána az Alpine-versenyzők neve mellé is 3 egységet írtak. Igaz, ezt követően őket hirdették ki győztesnek, úgyhogy ebből a szempontból teljesen mindegy. A négy pilótának nem ezt az kihívást kellett teljesítenie, hiszen hamarosan érkezik az új rész.

Friss