back to top
2024. május 07. 06:58

KezdőlapHírekGyászol Carlos Sainzék családja

Gyászol Carlos Sainzék családja

-

97 éves korában meghalt Antonio Sainz, idősebb Carlos Sainz édesapja, illetve ifjabb Carlos Sainz nagyapja. A néhai üzletember nem rajongott a motorsportért, mégis nagyrészt neki köszönhető a dinasztia létrejötte.

Gyászol a Sainz család, ugyanis életének 98. évében elhunyt Antonio Sainz Rebello, idősebb Carlos Sainz édesapja, illetve ifjabb Carlos Sainz nagyapja. A legidősebb családtag halálának oka ismeretlen, számol be róla a La Sexta spanyol televíziós csatorna online felülete.

A legidősebb Sainz üzletemberként élte le életének nagy részét, és fiával, valamint unokájával ellentétben nem rajongott a motorsportért. Mégis neki köszönheti a világ az autósport egyik leghíresebb dinasztiáját, hiszen idősebb Carlos Sainzot ő indította el az úton, melynek során a ralizás legendájává vált. Tőle kapta ugyanis azt a Renault 5-öst, amelynek köszönhetően beleszeretett a benzingőzbe.

Innentől kezdve nem volt megállás, és eredményeit szinte lehetetlen felsorolni. Idősebb Carlos Sainz 1990-ben és 1992-ben megnyerte a WRC-t, és további négy, illetve öt alkalommal végzett az összetett második és harmadik helyén. A Dakaron 2006 óta egyetlen kivétellel minden évben részt vett, és a tizenhét próbálkozásából négyszer győzni is tudott.

Ami fiát, illetve Antonio Sainz unokáját, ifjabb Carlost illeti, ő a pályaversenyzést választotta, és a mai napig ő minden idők huszadik legfiatalabb F1-es versenyzője. 2015-ben, a Toro Rosso színeiben debütált, majd a Renault-hoz igazolt, hogy aztán a McLarennél szerezzen magának valódi elismerést. A wokingiak színeiben megszerezte első dobogóit, 2021 óta pedig a Ferrarinál versenyez, ahol élete eddigi egyetlen Forma–1-es győzelmét is begyűjtötte a tavalyi Brit Nagydíjon.

Hozzá köthető a nyilvánosságban egyébként nem sokat szereplő Antonio Sainz egyik legemlékezetesebb pillanata. Három évvel ezelőtt a legifjabb Sainz megörökítette, ahogyan nyáron elhagyja a karantént, amelyre a koronavírus-járvány miatt volt szükség. Ezután egyik első útja nagyapjához vezetett, akit hónapok után láthatott először.

Friss