2024. április 29. 09:06

KezdőlapHírekLoeb már második a Dakaron, a motorosoknál 1 másodperc a különbség az...

Loeb már második a Dakaron, a motorosoknál 1 másodperc a különbség az élen

-

A Dakar hetedik szakaszát Sebastien Loeb nyerte és ezzel a második helyre lépett az összetettben. A motorosoknál dél-amerikai trió volt a leggyorsabb, közben az első helyért szorosabb nem is lehetne a csata.

A pihenőnapot követően a hetedik szakasszal folytatódott a Dakar. Már akinek sikerült továbbmenni, mert a Challenger kategóriában vezető Eryk Goczał-Oriol Mena duót és csapattársukat a Michał Goczał-Szymon Gospodarczyk párost kizárták, mert a járművük váltójában és kuplungjában karbon elemeket találtak a technikai vizsgálaton, ezek használata pedig tilos. A lengyelek persze értetlenkednek és fellebbeznek, de a folytatásra nincs sok esélyük.

Kris Meeke is kiesett, neki a Holowczyc-csal történt ütközést követően derült ki, hogy megsérült a járműve bukócsöve, így nem tudta folytatni a Dakart.

A 483 kilométeres speciál első részén kanyonok közti útvesztőben kellett megdolgozniuk a navigátoroknak, aztán a századik kilométer után a dűnék is feladatot adtak, bár ezeken az elmúlt napokban bőven szereztek tapasztalatot a résztvevők.

Sainz
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A motorosoknál a dél-amerikai versenyzőké volt a nap. Ignacio Cornejo 32 másodpercet vert Kevin Benavidesre és 3 perc 12 másodperccel előzte meg Luciano Benavidest. Ezzel Cornejo harmadik szakaszgyőzelmét érte el, ami személyes Dakar-csúcsa, és a győzelemmel a harmadik helyre lépett előre az összetettben. A Dakar motoros versenyében a hetedik szakasz végén egyetlen másodperc a különbség Ricky Brabec és Ross Branch között.  A dél-afrikai Hero versenyző három Hondás között küzd az első helyért, mert a negyedik helyen is egy Honda versenyző, Adrien van Beveren áll, 20 perc feletti különbséggel.

A hetedik szakaszon Pablo Quintanilla veszített sokat, műszaki hiba miatt kellett szerelnie.

Gyenes Emánuel a 23. helyen ért célba, összetettben a 20. pozícióban áll.

Kevin Benavides
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Az autós mezőnyben előbb Nani Roma esett ki az M-Sport Rangerével, majd Mattias Ekström állt meg a 47. kilométernl a hátsó felfüggesztés hibája miatt. Peterhansel segített neki, de az összetett második hely elveszett.

A szakaszt Loeb nyerte hét perccel Moraes és közel 10 perccel Al-Attyiah előtt. Sainz negyedik lett 10 perc 31 másodperces hátránnyal. Összetettben Sainz előnye 19 percre olvadt Loeb előtt. Moraes a harmadik, de 1 óra a hátránya.

Lónyaiék is újra versenyben vannak. A 173. kilométernél a 115. helyen haladtak át.

A kamionosok cikkünk írásakor még nem értek célba. Mitchel van de Brink vezet két perccel Martin Macik előtt a 379. kilométernél, Loprais a harmadik.

Frissítés: Martin Macik a végén fordított, 39 másodperccel megverte van den Brinket. Loprais lett a harmadik, de ő majd 20 perccel volt lassabb. Összetettben Macik előnye másfél óra Loprais előtt, Mitchel van den Brink 14 percre van Lopraistól.

Kovács Miklósék a 341. kilométernél a 15. helyen haladtak át az ellenőrzőponton.

Price
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Nasser Al-Attiyah már csak Loeböt segíti a Dakaron

 

Friss