2024. április 28. 02:36

KezdőlapTEREPRALLYCarlos Sainz vezet a Dakaron - Al-Attiyah jóslata nem vált be

Carlos Sainz vezet a Dakaron – Al-Attiyah jóslata nem vált be

-

A Dakar hatodik versenynapjának végén a Chrono48H szakasz első felében leggyorsabb Carlos Sainz vezeti a Dakart, a második pedig a csapattárs Mattias Ekström. A motorosoknál Adrien van Beveren volt a leggyorsabb csütörtökön.

Az idei Dakar újdonságával, a kétnapos szakasszal folytatódott a verseny csütörtökön. Az 549 kilométeresre rövidített táv első felét tették meg a versenyzők, akiknek 16:00-kor a legközelebbi táborba kellett vonulniuk.

Az autós mezőnyben Carlos Sainz volt a leggyorsabb, a spanyol óvatosan növelte előnyét miután a nagy rivális Yazeed Al Rajhi már az elején balesetet szenvedett és vissza kellett fordulnia a rajt felé.

Sainz végül 4 perc 31 másodperces előnnyel vonult a D jelű táborba, őt a csapattárs Ekström követte. Az Audi diadala egy műszaki hiba miatt nem lett teljes, Peterhansel autójában meghibásodott a hidraulikus rendszer.

„Volt egy defektünk, és a hidraulikus emelőrendszer tönkrement. Nincs kézi emelőnk, így nem tudjuk, hogyan fogjuk kicserélni a kereket. A hidraulikus rendszer sérülése miatt elvesztettem a szervokormányt, és nem tudom, hogyan fogjuk tudni kihúzni” – mondta Mr. Dakar, aki közel két órát veszített.

Attyiah
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

A harmadik így Sebastien Loeb lett, ő 5 perc 19 másodpercre van Sainztól. Összetettben Sainz közel 16 perccel vezet Ekström előtt, Nasser Al-Attyiah a harmadik 21 perc hátránnyal, Loeb a negyedik, 37 perces lemaradással.

A Toyota Al Rajhi kiesésével élversenyzőjét veszítette el, most Moraes a legjobbjuk, aki 5. helyen áll, de a hátránya egy óra felett van.

Loeb
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A motorosoknál Adrien Van Beverené lett a legjobb idő, előnye 1’21” volt Ricky Brabec előtt és 1’49” Toby Price előtt. Brabec ezzel letaszította Ross Branchet az összetett éléről. A Heroval motorozó botswanai most a második helyen áll, 2’48” hátránnyal az amerikai hondás mögött.

Skyler Howes a 38. kilométernél technikai probléma miatt állt meg és mivel nem tudta megjavítani a Hondát, számára véget ért a Dakar. A szerdai szakaszon leggyorsabb Pablo Quintanillának pedig 184 km után kifogyott az üzemanyaga, és ugyan folytani tudta, de rengeteg időt veszített.

A kamionos mezőnyben Martin Macik folytatta a jó szereplést, Mitchel van den Brinket közel negyedórával verte, Janus van Kasteren pedig több mint 40 percet kapott a cseh versenyzőtől, aki ezzel az összetettben is vezet.

A magyarok közül Gyenes Emánuel a 30. helyen vonult a D táborba, összetettben a 26. Lónyai Pálék az A táborig jutottak, a 127. helyen, Kovács Miklósék pedig az idei legjobb eredményükkel kilencedikként fejezték be a napot.

Történt egy érdekes -ám szomorú-, találkozás is. A sivatagban Krzysztof Holowczyc és Kriss Meeke találkozott, de sajnos nem bmegbeszélt randevú volt, így mindketten sokat vesztettek.

Meeke - Holowczyc
foto: Kris Meeke

 

61 évesen is felkészült a Dakarra Carlos Sainz

Friss