2024. április 27. 16:50

KezdőlapTEREPRALLYNasser Al-Attiyah már csak Loeböt segíti a Dakaron

Nasser Al-Attiyah már csak Loeböt segíti a Dakaron

-

Nasser Al-Attyiah pénteki idővesztesége után már csak arra koncentrál, hogy Sebastien Loeböt segítse abban, hogy legyőzzék az Audikat a Dakaron.

Pénteken egy dűne utáni landolást követően elszállt az esélye annak, hogy Nasser Al-Attiyah idén hatodszorra is Dakar győztessé váljon. Egy eltört kormánycsapágy pecsételte meg a versenyét, a javítással meg kellett várnia a szervizkamiont és ezzel 2 óra 45 percet veszített.

Attyiah
foto: Eric Vargiolu / DPPI / Red Bull Content Pool

A Prodrive-nál és a mezőnyben is Sebastien Loeb maradt az egyetlen pilóta, akinek reális esélye van arra, hogy a hátralevő hat szakaszon megelőzze az Audi élen álló duóját, Sainzot és Ekströmöt, a végső győzelemért folytatott csatában.

Loeb a szerdai taktikai húzása után csütörtökön és pénteken hátulról tört előre, és megszerezte második szakaszgyőzelmét, és 29 perccel Sainz mögött a harmadik helyre lépjen előre a tabellán. Al-Attiyah ugyanakkor bátran próbálkozott azzal, hogy elsőként indul a kétnapos maratoni szakaszon, úgy, hogy a motorosok nyomai nem látszanak, ezért neki kell megkeresni az utat. A taktika majdnem működött, ott volt az élmezőnyben, de a szerencsétlen földet érés nem csak a hatodik szakasz eredményét, hanem az egész Dakarját tönkretette.

„Ez nem volt egy jó nap. 50 kilométerrel a vége előtt eltört egy kormánycsapágy, és meg kellett várnunk az assistance-ot a javításhoz. Kár érte, mert annak ellenére, hogy tegnap az élről indultunk, jó volt a szakaszunk. Mindenesetre folytatjuk, és meglátjuk, mit tehetünk. A cél az, hogy segítsünk Sebnek  megnyerni a Dakart. Mindent megteszek, amit csak tudok, hogy ez megtörténjen” – fogadkozott a katari versenyző, aki már a Dakar előtt is kritikusan nyilatkozott az Audiról.

Loeb
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

„Ez egy jó nap volt számunkra, egy jó szakasz, semmi probléma. Nagyon hosszú volt a tegnapi speciál első része, több mint 400 km. Próbálom lazán venni, különösen a Dakaron, és nem voltam túl kemény az autóval, mert a dűnék nagyon megviselik a mechanikát. A stratégia helyes volt. Az Audi stratégiáját az tette jobbá, hogy kilenc percet veszítve elég messze voltak hátul, és emellett Nasser elöl nagyon jól nyitotta a pályát” – összegezte a kétnapos hatodik szakaszt Loeb.

Még hat szakasz van hátra a Dakarból, a versenyzők vasárnap repülnek Rijádba, hogy folytassák a versenyt, mielőtt a Yanbu-i célba érnének. A kihívás nem lesz kisebb az eddiginél, négy versenynapon 4-500 kilométer közötti a speciál távja, a 10. szakasz 371 kilométer lesz, a zárónapon pedig 175 kilométer a speciál, de a Dakaron mindez nem jelent semmit, hiszen ahogy Al-Attiyah esete mutatja elég egy szerencsétlen landolás és kárba veszik a kéthetes erőfeszítés.

Loeb a következő hat nap stratégiájával kapcsolatban elmondta, hogy neki és a Prodrive-nak csökkentenie kell a defektek számát, hogy javítsák esélyeiket.

„Mindenki maximálisan felgyorsult, és a szint nagyon magas. Ilyen tempónál normális, hogy törnek és történnek dolgok. Egyelőre minden jól alakul számunkra, csak így kell folytatnunk, és megoldást kell találnunk a defektekre az utolsó szakaszokra a kövek közt, és kész” – mondta a kilencszeres rally világbajnok, akinek legfőbb célja, hogy végre a Dakart is megnyerje.

Ekström
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Ehhez azonban az Audit kell legyőzni, ahol óriási a bizonyítási vágy. Nekik valószínűleg ez az Audi utolsó esélyük a Dakar megnyerésére, mivel a gyár a Forma-1 felé fordul, és emiatt a tereprally projekt véget ér.

A pozíciójuk kedvező, Sainz 20 perc 21 másodperccel vezet Ekström előtt, miközben Loeb 29 perc 31 másodpercre van tőle. Hátvéddel ők sem állnak rosszul, Peterhansel a 22. helyen van 3 óra feletti hátrányban, így már Mr. Dakar is a két csapattársat segíti.

Eközben Nasser Al-Attiyah-nak arra is figyelnie kell, hogy a hátralevő szakaszokon pontokat szerezzen a vb értékelésben. Ehhez a legjobb ötben kell végeznie. Jelenleg nem áll rosszul, 14 pontot gyűjtött eddig, amivel holtversenyben a már kiesett Al Rajhival vezeti a vb-t, de a még sok pontot lehet gyűjteni.

Sainz
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Loeb nagyot hajrázott és megnyerte a kétnapos szakaszt a Dakaron

Friss