2024. április 28. 19:07

KezdőlapTEREPRALLYAl-Attiyah nyert és feljött a második helyre az összesítésben, Loeb taktikai szabálytalanságot...

Al-Attiyah nyert és feljött a második helyre az összesítésben, Loeb taktikai szabálytalanságot követett el

-

A Dakar címvédője, Nasser Al-Attiyah megszerezte első szakaszgyőzelmét a 2024-es versenyen, és ezzel feljött az összesített második helyre a vezető Yazeed Al-Rajhi mögé. A motorosknál ismét chilei siker született, az ötödik napon Pablo Quintanilla volt a leggyorsabb.

Az Al-Hofuf és Shubaytah közötti ötödik speciálszakasz az idei Dakar-rali legrövidebb, 118 kilométeres versenytávja volt, hogy egy kis pihenőt biztosítson a holnap kezdődő kétnapos maratoni etap előttt, amelynek során a versenyzők csütörtökön megállnak, tábort vernek, majd pénteken folytatódik a küzdelem.

Attyiah
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A szakasz teljes egészében homokdűnék között kanyargott. Nasser Al-Attiyah volt a leggyorsabb a Prodrive Hunterrel, és végül 1 perc 51 másodperces előnnyel szerezte meg a győzelmet az Overdrive Toyota versenyzője, Guerlain Chicherit előtt. A katarinak ez volt pályafutása 48. Dakar szakaszgyőzelme, és a Prodrive a hetedik márka amivel ilyen sikert ért el. Al-Attiyah egyátalán nem tartott a csütörtöki dűnéktől, otthon érzi magát a sivatagban, úgy érzi neki nem jelent gondot a navigáció, így bátran mer elsőként indulni.

Juan Cruz Yacopini szerezte meg a harmadik helyet, megelőzve a negyedik helyen az összetettben vezető Al-Rajhi-t, aki pontosan két percet vesztett, míg a TOP 5-öt a negyedik Toyota-versenyző és az első szakasz győztese, Guillaume De Mevius egészítette ki.

Peterhansel
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Carlos Sainz számára visszafogott nap volt a szerda, mivel 9 perc 2 másodpercet kapott Al-Attiyah-tól, így az összesítettben a harmadik helyre esett vissza, igaz, utóbb ő is beismerte, hogy taktikai okokból megállt pár percre. Csapattársa, Mattias Ekstrom viszont feljött a negyedik helyre, mert a toyotás Lucas Moraes több mint fél órát veszített ma.

Úgy tűnt, hogy Sebastien Loeb is hibázott, mert egy kihagyott útpontért 15 perces büntetést kapott, de a francia a nap végén azt mondta, hogy taktikai szabálytalanság volt:

„Kicsit lazítottunk ezen a szakaszon, hiszen nem volt célunk sem a jó idő, sem az időnyerés, mert nem akartunk holnap elsőként rajtolni. Inkább biztosra mentem, és megpróbáltam holnap eléggé hátulról indulni, hogy megpróbáljam visszaverekedni magam a mezőnyben…  Igen, kihagytunk egy útpontot. Szándékosan” – magyarázta a 71. helyet Loeb.

Loeb
foto: A.S.O./J.Delfosse/DPPI

A motorosoknál ismét chilei siker született, de ezúttal Pablo Quintanilla volt a leggyorsabb. A csapattárs Adrien van Beveren a másik Hondával 37 másodperccel volt lassabb, Toby Price pedig 1 perc 39 másodperccel Quintanilla mögött ért célba a KTM-mel.

Összetettben már a ma hatodik Ross Branch vezet, előnye 1 perc 14 másodperc Nacho Cornejo előtt, aki csak 13. lett és ezzel veszítette el a vezetést.

Svitko
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A kamionos mezőnyben alaposan megkavarodtak a kártyák. Martin Macik nyert Mitchel van den Brink előtt, miközben Janus van Kasteren csak 10., Ales Loprais pedig csak 15. lett. Van Kasteren így 22 perccel vezet az összetettben, de már Macik a második, Loprais 26 percre került.

A magyarok közül Gyenes Emánuel a 35 helyen ért a szakasz céljába, összetettben a 32. helyen várja a 48 órás szakaszt. Lónyai Pál a 104. pozícióban ért a táborba, kategóriájában a 32. lett, így összetettben a kategória 36. helyén van, de már 37 óra hátránnyal.

A kamionosok közt Kovács Miklósék a 14. pozícióban fejezték be a napot, összetettben a 13-ak, a hátrányuk 5 óra 4 perc.

Loeb
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A Toyota az élre állt a Dakaron – Gyenes Emánuel megnyerte a kategóriáját

 

Friss