2024. április 28. 20:10

KezdőlapNE VEDD ELLegendás versenyen szerezte egyetlen nagy bajnoki címét Kris Meeke

Legendás versenyen szerezte egyetlen nagy bajnoki címét Kris Meeke

-

Kris Meeke karrierje során bár több nagy bajnokságban, WRC-ben is versenyzett, egyetlen nemzetközi bajnoki címét 2009-ben szerezte az IRC bajnokságban. 

Kris Meeke inkább tempójával és nagy baleseteivel hívta fel magára a figyelmet karrierjének fő időszakában, nyert öt WRC futamot is, és idén megnyerheti a Portugál Rally Bajnokságot is, ahol az idei Horvát Rally előtti teszten elhunyt Craig Breen munkáját folytatja. 

Az észak-ír versenyző továbbá bajnoki címeket tudott szerezni Nagy-Britanniában, ahol 2002-ben és 2003-ban junior bajnok lett, valamint 20 éve a S1600-os kategóriát is megnyerte. Egyetlen nemzetközi bajnoki címét azonban 2009-ben szerezte az IRC-ben, ahol S2000-es Peugeot-val nyerni tudott Brazíliában, az Azori-szigeteken, az Ypres Rallyn, valamint a legendás és igen nagy múltú Sanremo Rallyn is. 

Ez utóbbi győzelem pedig már az IRC bajnoki címét jelentette az akkor még 30 éves pilótának. 

“Sosem hittem volna, hogy egy ilyen bajnokságot megtudok nyerni – mondta az olasz verseny végén Meeke. – Nagyon sok embernek tartozom köszönettel, igazából én csak egy láncszem vagyok a gépezetben, mely nagyon sok emberből áll, és ha egyikőjük is hibázott volna, ez az eredmény nem lett volna elérhető. A Sanremo Rally esti nyitó szakaszai nagyon érdekesen alakultak, majd később hirtelen a helyére kattant valami és nagyszerű ritmusban tudtam vezetni. Az itiner is annyira tökéletes volt, hogy sokszor nem is hittem el az időket. A ma reggeli szakaszon komoly fékproblémánk adódott, ami miatt szinte nem is tudtam fékezni, de szerencsére rövid gyorsasági volt.” 

Meeke, mint az később kiderült, az IRC bajnokság rövid történetének egyetlen brit bajnoka lett, a Peugeot pedig sorozatban harmadszor nyerte a csapatok bajnokságát.

Friss