2024. április 26. 00:46

KezdőlapORBCsomós Mixi: Kihívás volt a Clio

Csomós Mixi: Kihívás volt a Clio

-

Sikeresen mutatkozott be a Rally5-ös kategóriában Csomós Mixi és Nagy Attila a Salgó Rallyn. A páros nem volt könnyű helyzetben, hiszen egyedüliként indultak az RC5-ös kategóriában, ezért felsorolták őket az erősebb Rally4-es autókat tömörítő RC4-be.

A Takács Motorsport Renault Clio Rally5-ösével ennek ellenére két szakaszt nyertek, végeredményben pedig a hét célba érkező közül a 2wd és az RC4 értékelésben is egyaránt másodikok lettek, a Power Stage-en pedig a harmadik helyet szerezték meg és nagyon kellemes élményekkel gazdagodtak. 

„Alapvetően egy nagyon jó autóval mehettünk. Nekem kifejezetten tetszik a Rally5 koncepciója, hogy egy belépőszintű autót készítettek, ami szerintem a lehető legjobb a rallyversenyzés elkezdéséhez. Köszönjük a Takács Motorsportnak ezt a lehetőséget“ – mondta Csomós Mixi. 

„Komolyan vettük a versenyt, nagyon szerettünk volna megmérkőzni a Rally4-esekkel is. Sajnos Cered és Kazár felfelé volt, ahol kijött a két kategória közötti lóerő különbség, de Szuhán sikerül jó időt autózni. 

Fotó: Csomós Mixi

Nagy kihívás volt a Clióval menni. Fejben át kellett állni, hogy ez nem megy át mindenen padlógázon, mint az R5-ös. Jó volt a mezőnyben hátul indulni és a Rally4-esekkel versenyezni. Szerintem minden kategóriában vannak jó versenyzők, ahol indulsz, azokkal kell megmérkőzni. 

Minden versenyen lehet valamit tanulni, mi is gazdagabbak lettünk egy csomó tapasztalattal és élménnyel. Jó volt látni a magyar szurkolókat, rengeteg molinó volt a pálya szélén. Köszönjük szépen, és remélem, nekünk is sikerült valamit adni a szurkolóknak.“

Fotó: Csomós Mixi

Bár az ember azt gondolná, hogy egy Rally5-ös autóban könnyebb navigálni, mint egy R5-ösben, de Nagy Attila ezt megcáfolta. 

„Nagyon jó kis tét nélküli, buli verseny volt a számunkra. Ennek ellenére Mixi mindent megtett, nagyon szeretett volna nyerni. Nekem pedig gyakorlatilag ugyanolyan komoly feladat volt a navigálás, mintha R5-ös autóval mentünk volna“ – mondta Nagy Attila.  

„Persze sokkal könnyebb volt olyan pályákon, olyan etapokon menni, amit ismerünk, de azért okozott meglepetést a Clio. Az R5-össel nagyjából mindenhol ugyanolyan ritmusban megyünk. A Rally5-ös a kisebb teljesítménye miatt nehezebben éri el az utazósebességét, viszont ha felgyorsult, akkor nagyon gyorsan bújik át mindenen. 

Fotó: Csomós Mixi

Emiatt sokkal több a ritmusváltás. Ez annyira meglepett, hogy egyszer el is késtem az információval. Nem lett belőle baj, Mixi is csak nevetett, hogy az R5-ösben nem kések, itt pedig igen. 

Szerintem is nagyon jó autó a Clio Rally5, sokkal jobban tudom ajánlani a kezdő versenyzőknek, mint a Rally4-est. Nagyon örülök, hogy kipróbálhattuk.“

Csomós Mixi és Nagy Attila következő versenye május 14–15-én lesz, az Európa-bajnokság harmadik futama, a Kanári-szigetek Rally, ahol újra a Skoda Fabia R5-tel állnak rajthoz. 

Teljes eredménylista itt található.

Friss