2024. április 25. 06:32

KezdőlapORBSalgó Rally: Ostberg nyert, Hadik jól van

Salgó Rally: Ostberg nyert, Hadik jól van

-

Salgó Rally: Mads Ostberg és Patrik Barth Citroën C3 Rally2-vel nyerte az Országos Rallybajnokság első futamát. A norvég versenyző ezzel pályafutása ötödik ORB-futamgyőzelmét szerezte és először vezeti a magyar Rally1-es bajnokságot. Egy év kihagyás után sikeresen tért vissza Vincze Ferenc és Németh Gergely. A 2019-es magyar bajnok magabiztosan végzett a második helyen Skoda Fabia R5-tel. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel állhatott fel a dobogóra Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt Skoda Fabia Rally2 evóval. Az utolsó előtti gyorsaságin esett el Hadik András és Kertész Krisztián, akik szerencsére jól vannak.

Jó hangulatú és a menetrendet egészen a nyolcadik szakaszig – Hadik balesetéig – pontosan tartó Salgó Rallyval vette kezdetét az idei Országos Rallybajnokság. A mindössze 104,1 gyorsasági kilométert tartalmazó versenyen egyetlen napon három pályát kellett háromszor teljesítenie a mezőnynek. 

Az első körben a gumiválasztás okozott problémát a versenyzőknek, hiszen az első két pályára lágyabb, az utolsóra keményebb gumi kellett volna. Az utolsó körben pedig a murvafelhordás nehezítette a résztvevők dolgát. 

Igazi tűzijátékkal kezdődött a verseny, hiszen az első gyorsaságit Vincze nyerte, a másodikat pedig némi meglepetésre Bodolai László és Deák Attila, akik ez után vezették is a versenyt. A második gyorsasági szakaszon kapott defektet Ostberg, de nem veszített vele jelentős időt. A harmadik gyorsaságit azonban megnyerte Ostberg és az élre állt. 

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu

A kilenc gyorsasági szakaszból négyet megnyert és magabiztosan aratta ötödik ORB-győzelmét, ami egyben azt is jelenti, hogy pályafutása során először vezeti a magyar bajnokságot. 

Nem nagyon látszott az egy éves rozsdásodás Vincze Ferencen, aki Németh Gergely navigálásával két szakaszt is nyert. A Skoda Fabia R5-öst alaposan átszabták a versenyen. Először lengéscsillapítót cseréltek, majd folyamatosan állították az autót. Tulajdonképpen végig a második erő voltak a versenyen és a második helyezésük nem is lehetett kérdéses. 

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu

Kiegyensúlyozott versenyzéssel szerezte meg Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt a harmadik helyet Skoda Fabia Rally2 evóval. 

Szintén egyenletesen hozta a negyedik helyet Klausz Kristóf és Csányi Botond, szintén Skoda Fabia Rally2 evóval.

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu
Bodolai a meglepetés

A Salgó Rally egyik legkellemesebb meglepetését okozta Bodolai László és Deák Attila, akik a második gyorsasági szakasz megnyerésével vezették a versenyt, bár ők maguk sem akarták ezt elhinni. Később Ostberg és Vincze is megelőzte őket, de amikor a harmadik helyük veszélybe került volna, megint lepirítottak egy szakaszgyőzelemmel. A hatodik gyorsaságin azonban defektet kaptak, amivel két percet veszítettek. Végül a hetedik helyre tudták feldolgozni magukat.

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu
Hadik beesett

Nem nagyon volt elégedett magával Hadik András és Kertész Krisztián, akik szintén a Ford Fiesta R5 Mk II állításával próbáltak gyorsulni. Bodolai defektje után az ötödik helyen álltak, de egy szakasszal a vége előtt beestek. Az autó eléggé összetört, de szerencsére a versenyzőpáros mindkét tagja jól van. 

Még el sem kezdődött a verseny, amikor Turán Frigyes és Farnadi Ágnes defektet kaptak. Az első gyorsaságira vezető etapon kezdett leereszteni a kerék, aminek a cseréjére már nem volt idő, így 15 másodperc hátránnyal kezdték a versenyt. Később több jó időt is autóztak és végül az ötödik helyre hozták be a Volkswagen Polo GTI R5-öt. Ráadásul az erőgyorsaságit is megnyerték Ostberg, Vincze, Velenczei és Klausz előtt.

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu

Az első hét – Bodolai defektje és Hadik kiesése után az első öt – mögött egy kisebb szakadék volt a mezőnyben. A hatodik helyet az Osváth Péter–Répás Zoltán páros szerezte meg. Őket követte Bodolai majd a Peugeot Kupáról idén Skoda Fabia Rally2 evóra váltó Német Gábor és Szabó István. 

Hoffer nyerte az RC3-at

Egyedül Hoffer Zsolt és Czézinger Kristóf indult Rally3-as kategóriájú autóval, Ford Fiestával. A kategória az idei évre egy milliméterrel nagyobb szűkítőt kapott, amellyel 200-ról 240 lóerőre nőtt az autó teljesítménye. Ezzel már egyértelműen gyorsabb lett a Rally4-eseknél is. Sőt, a Rally2/R5-ös mezőny mögött Hoffer volt a leggyorsabb és az abszolút 11. helyet szerezte meg. Mivel egyedül indult a kategóriában ezért felsorolták az RC2-be, így hivatalosan nem tudott kategóriát nyerni.

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu
Hangodi nyert Csomós előtt a 2wd-ben

Jó kis csata alakult ki a kétkerék-hajtású mezőnyben, ahol a téli edzőtáborozás eredménye alaposan látszott Hangodi Bendegúzon és Bunkoczi Lászlón, akik magabiztosan nyerték az RC4-et és a Peugeot Kupát is. 

Fotó: Sári Péter #Rallyherathu

Azzal a nem titkolt szándékkal kérte fel a Takács Motorsport Csomós Mixit és Nagy Attilát, hogy bizonyítsák be milyen gyorsan lehet menni a Rally5-ös Renault Clióval. Mixi ezt megtette és több Rally4-es autót megelőzve a 2WD második helyét szerezte meg. 

A 2WD harmadik, és a Peugeot Kupa második helyén végzett a francia márka kupájában most bemutatkozó Barta László és Császár László. Trencsényi Vince és Szegedi Máté szervo hiba ellenére is a Kupa harmadik helyét szerezte meg, míg Vogel Adrienn új navigátorával, Maricsek Miklóssal a Peugeot Kupa negyedik helyén végzett.

Friedmann nyerte az ORC-t

Friedmann Zsolt és dr. Kovács Annamária voltak a leggyorsabbak Mitsubishi Lancer Evo IX-cel az ORC mezőnyében, a hasonló autóval versenyző Bertalan Márton és Mózes Máté előtt.

A P13-as kategóriában Helimbai Zsolt és Holecz László nyert Lada VFTS-sel, míg P12-ben Veréb Zoltán és Májer Dávid volt a leggyorsabb, szintén VFTS-sel. 

Zsírpapa foglalta össze a legjobban a Salgó Rally eseményeit: „Jó volt, de menni kéne holnap is.”

Az Országos Rallybajnokság április 22–23-án folytatódik a Boldogkő Rallyval, ahol a Rally1 mellett a historic is versenyezhet. 

A Salgó Rally végeredménye 
# Pilóta/Navigátor Autó Idő
1. 🇳🇴 Mads Ostberg
🇸🇪 Patrik Barth
Citroen
C3 Rally2
53:13,8
2. 🇭🇺 Vincze Ferenc
🇭🇺 Németh Gergely
Skoda
Fabia R5
+16,4
3. 🇭🇺 Velenczei Ádám
🇭🇺 Vánsza Zsolt
Skoda
Fabia Rally2 evo
+24,9
4. 🇭🇺 Klausz Kristóf
🇭🇺 Csányi Botond
Skoda
Fabia Rally2 evo
+31,7
5. 🇭🇺 Turán Frigyes
🇭🇺 Farnadi Ágnes
Volkswagen
Polo R5
+41,6
6. 🇭🇺 Osváth Péter
🇭🇺 Répás Zoltán
Skoda
Fabia R5
+2:29,2
7. 🇭🇺 Bodolai László
🇭🇺 Deák Attila
Ford
Fiesta R5 Mk II
+2:32,5
8. 🇭🇺 Német Gábor
🇭🇺 Szabó István
Skoda
Fabia Rally2 evo
+3:44,0
9. 🇭🇺 Tóth Tibor
🇭🇺 Szabó József
Skoda
Fabia R5
+3:49,7
10. 🇭🇺 ifj. Fekete László
🇭🇺 Begala Tamás
Skoda
Fabia R5
+3:57,2
11. 🇭🇺 Hoffer Zsolt
🇭🇺 Czézinger Kristóf
Ford
Fiesta Rally3
+5:26,8
12. 🇭🇺 Hangodi Bendegúz
🇭🇺 Bunkoczi László
Peugeot
208 Rally4 (RC4)
+5:38,2
13. 🇭🇺 Friedmann Zsolt
🇭🇺 dr. Kovács Annamária
Mitsubishi
Lancer Evo IX (P14)
+5:45,8
14. 🇭🇺 Csomós Miklós
🇭🇺 Nagy Attila
Renault
Clio Rally5 (RC4)
+6:08,4
15. 🇭🇺 Bertalan Márton Bálint
🇭🇺 Mózes Máté
Mitsubishi
Lancer Evo IX (P14)
+6:09,8

 

A Salgó Rally korábbi eseményei itt olvashatók:

Vincze Feri bekezdett, Turán defekt – 1. gyorsasági

Ostberg defekt, Vincze megütötte, Bodolai vezet – 2. gyors

Bodolai szalagkorlát, Turán odavert, Ostberg vezet – 3. gyors

Vincze bekeményített és már második, Ostberg vezet – 4. gyors

Bodolai újra szakaszt nyert, Vincze csökkentette hátrányát – 5. gyors

Bodolai defekt, Velenczei harmadik – 6. gyors

Vincze szakaszt nyert – 7. gyors

Hadik beesett, a hírek szerint jól vannak – 8. gyors

Teljes eredménylista itt található.

Friss