back to top
2024. május 08. 06:36

KezdőlapRXVilágpremier is lesz Nyirádon!

Világpremier is lesz Nyirádon!

-

A korábbi brit rallycross bajnok és az FIA rallycross Európa-bajnokság dobogósa Ollie O’Donovan egy vadonatúj autó volánja mögé ül 2022-ben. A brit a Team RX Racing Proton Iriz RX csapatban indul ebben a szezonban, az új Proton Iriz RX Nyirádon mutatkozik be a nemzetközi mezőnyben!

O’Donovan 2017-ben Catalunyában az Euro RX-ben a dobogóra állt, tavaly pedig a FIA Rallycross Világbajnokság néhány futamán indult egy Ford Fiestával. Erre a szezonra egy olyan autóra cserélte a Fiestát, amely új a rallycrossban, de már komoly múltja van a raliban, és amiben biztos, hogy „jelentős előrelépést jelent ahhoz képest, ahol voltunk” – mondja a brit.

A projekt a neves rallycross cég a Tony Bardy Motorsport (TBM) és a Proton Motorsport híres rallyspecialistája, Mellors Elliot Motorsport (MEM) együttműködésében épült.Az új karosszériából kifejezetten rallycross  felhasználásra építettek egy vázat, amely a MEM népszerű Proton Iriz R5-jének alapjaira épül.

Az autó sikeres shakedown teszten vett már részt a brit Pembrey-ben, O’Donovan pedig Nyirádon indul először éles versenyen.

„Amikor először láttam, hogy az Iriz RX kitolat az utánfutóból, nagy pillanat volt számomra és a csapat számára” – lelkendezett a 2007-es brit címvédő. „Aztán beülni, és érezni, hogy úgy illik rám, mint egy kesztyű, különleges érzés volt. Rengeteg kemény munka volt ebben a projektben, és zseniálisak voltak az első tesztek.”

O'Donovan Nyirád
foto: fiaworldrallycross.com

„Az Iriz RX máris jelentős előrelépésnek tűnik ahhoz képest, ahol voltunk, és az első shakedownon még messze voltunk a benne rejlő lehetőségektől. Van még dolgunk a nyitófordulók előtt, de van még egy pár teszt, és nagyon izgatott vagyok, hogy beinduljon a szezon. Az Európa-bajnokságra való visszatérés kulcsfontosságú célja ennek a projektnek, és alig várom, hogy a jövő hónapban Nyirádon nemzetközi versenyen debütálhassak az Iriz RX-szel” – mondta O’Donovan.

„Ollie olyan autót szeretett volna, amilyen másnak nem volt, és R5-ös változatban az Iriz számos rallyt megnyert eddig” – tette hozzá Tony Bardy Motorsport tulajdonos és a Team RX Racing főmérnöke, Tony Bardy. „Ezért mentünk ebbe az irányba.”

„Az autó alapja megegyezik az R5 Irizzel, de sok egyedi megoldása is van. A koncepció rallycrossra való adaptálása hosszabb ideig tartott, mint ahogyan azt minden érintett először gondolta, de miután végigment a Proton az első teszten, láttuk, hogy a sebesség megvan. Az autónak már most nagy a tapadása, és még több lehetőség rejlik benne. Mindenkit nagyon várunk az első eseményre!”

O'Donovan Nyirád
foto: fiaworldrallycross.com

Friss