2024. április 26. 13:24

KezdőlapRXÚj dekorral és nosztalgiával készül Nyirádra ifj. Kiss László

Új dekorral és nosztalgiával készül Nyirádra ifj. Kiss László

-

A Nyirádi Rallycross Eb futam EURO RX1-es kategóriájában indul ifj. Kiss László is. A miskolci pilóta a nagy eseményre új ruhába öltözteti a Peugeot 208 WRX-et.

„Elég babonás vagyok, és mivel Máriapócs ennyire nem jól sikerült, ezért új dekorral akartam indulni Nyirádon. A másik ok pedig az volt, hogy 13 évvel ezelőtt a nyirádi Eb futamon is egy új dizájnnal mentem, így azt gondoltam, megtartom ezt a hagyományt” – magyarázta ifj Kiss László az okát annak, hogy a Peugeot a fehér alapról piros feketére váltott.

Az említett ob szezonnyitó igencsak viharosra sikeredett, az egyik rajt után nem csak az autó, hanem a pilóta is megsérült.

„Volt egy enyhe agyrázkódásom, de szerencsére nem lett nagyobb baj. Nem volt kicsi ütközés, én ott már negyedikben voltam amikor beletoltak a falba, és még az ülés tartója is elhajlott. A legrosszabb az volt az egészben, hogy nem számítottam rá, hogy ha fél autóval előrébb vagyok, akkor is beforgatnak a falba. Megint rá kellett ébrednem, hogy túlságosan intelligens versenyzés nem mindig kifizetődő” – idézte fel az ütközést a versenyző.

Amíg a Peugeot újjá épült a műhelyben, volt idő a nosztalgiázásra, és a családi albumból elő is került néhány fénykép a korábbi Eb futamról.

Kiss László Nyirád
foto: SPEEDBOX Racing Team

„Autóversenyzői pályafutásom legsikeresebb évei a rallycrossban voltak, a legemlékezetesebb verseny pedig épp ez a nyirádi Eb futam volt 2008-ban. Akkor még más volt a lebonyolítás, és a C döntőben én vezettem. Nagy nevek voltak mögöttem komoly autókkal már elég nagy távolságban, amikor egy körrel a vége előtt szétszakad a hajtás. Egészen addig életem versenye volt, amire nagyon szívesen emlékszek vissza még úgy is, hogy műszaki hiba miatt nem mehettem tovább” – mondta ifj Kiss László, majd a csapatképről is beszélt.

Mindegyikükkel azóta is kapcsolatban vagyok. A legmagasabb kolléga Kakucsi János jön is a hétvégén megnézni a versenyt. Középen áll Madai Zoltán, ő is szurkolni jár már csak a versenyekre, de továbbra is jó barátok vagyunk. A jobb szélen pedig Delkov Viktor, aki a legtovább aktív volt, még a testvéremnek is. Ő már szakmát váltott, szintén szurkolóként jár versenyekre. Remek csapat volt, szívesen emékszem rájuk” – idézte fel az aranykor a versenyző. Aztán jön egy fontos bejelentés is:

„A testvérem Kiss Pál Tamás is ott lesz Nyirádon. Elvállalta, hogy spotterkedik nekem, aminek nagyon örülök. Ráadásul egy motormérnök is érkezik majd az Orecától, tehát újra összeáll az Eb csapat, csak ezúttal szerepet cserélünk, én vezetek és Tomi lesz a spotter. Igaz, ő ennek annyira nem örül, mert fél, hogy újra megfertőződik„- mondja nevetve Laci, mi pedig ezúttal csak ellentmondani tudunk, hiszen abban bízunk, hogy lesz olyan verseny ahol együtt indul a két Kiss fivér.

„Nagyon jó mezőny lesz, de hát egy Eb-n mindig erős a mezőny. Annyak örülök, hogy a magyar autósport fejlődik, és ennyi hazai pilóta indul a hétvégén. Ráadásul azt gondolom, hogy mindkét kategóriában több magyar is esélyes egy jó eredményre.” 

„A pálya legfrissebb állapotát csak videókon és képeken láttam, mert az autó javítása miatt nem tudtunk tréningezni. Nagyon szép lett, méltó helyszíne lesz az Eb-nek, de az az igazság, hogy Nyirád lehet bármilyen állapotban, mindig nagyszerű élmény ott versenyezni. Persze ezen az új felületen más lesz, várom már nagyon, hogy szombaton elinduljon az első szabadezés” – fejezte be ifj. Kiss László.

Kiss László Nyirád
foto: SPEEDBOX Racing Team

 

 

Friss