2024. április 25. 20:49

KezdőlapRXLoeb visszatér a Rallycrossba

Loeb visszatér a Rallycrossba

-

Sébastien Loeb négy év kihagyás után visszatér a ralikrossz világbajnokságba, és Guerlain Chicherit mellett egy tavaly év végén bemutatkozott Lancia Deltát vezet az újonnan létrehozott Special One Racing csapatban.

Loeb utoljára 2018-ban lépett pályára a World RX-ben, amikor a Peugeot által támogatott  Hansen Motorsport csapatának tagja volt, és győzelmet aratott a belgiumi Mettetben.

A kilencszeres rali-világbajnok decemberben tesztelte a GRX által gyártott elektromos Delta Evo-e-t. A kilencszeres rally világbajnok azonnal meggyőződött arról, hogy visszatér a szakágba.

„Abból a generációból származom, amelyet úgy nőtt fel, hogy a Lancia Delták győzelmeit látta a rallyversenyeken” – mondta Loeb, aki abban az egyedülálló helyzetben lesz, hogy ugyanabban az évben két világbajnoki címért versenyezhet, mivel a Tereprally-világbajnokságban is szerepel.

„Úgyhogy van egy gyenge pontom ezzel az autóval kapcsolatban. De amikor Guerlain először beszélt nekem egy rallycross kampányról, azt hittem, megőrült! Aztán 2022 decemberében kipróbáltam az autót, és rögtön meggyőzött a dinamikája. Nagyon bízom ebben a projektben, és alig várom, hogy pályára guruljak vele a világ különböző helyszínein.”

Loeb
Sébastien Loeb – foto: Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool

Chicherit a 2022-es szezon utolsó fordulójában debütált az Evo-e-vel a Nürburgringen, a GCK Motorsport-tal. Most, hogy létrehozta a Special One Racing csapatot, és Chicherit szándéka, hogy az újraélesztett Deltát legalább a következő három szezonban szerepeltesse a világbajnokságon.

„Álmom, hogy két saját márkájú autót hozzak a World RX-be, amelyek közül az egyiket egy sportlegendára bízzuk” – mondta Chicherit. „Minden készen áll arra, hogy a Special One Racing csúcscsapattá váljon. Ettől a szezontól lehetőségünk lesz történelmet írni, azzal, hogy mi leszünk az elsők, akiknek egy újjáépített retro autója világbajnoki futamot nyer.”

Loeb
Sébastien Loeb – foto: Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool

Cicherit és Loeb a tereprallyban is együtt versenyez, mindketten a Prodrive által épített Hunterrel indulnak, így van tapasztalatuk azzal kapcsolatban, hogyan lehet egy kis csapat autójával az élvonalba kerülni.

Loebnek az elektromos versenyzés sem újdonság, hiszen tavaly az Extreme E bajnoki címét is megszerezte.

A World RX szezon június elején kezdődik a portugáliai Montalegre-ben.

Cicherit
Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool

Friss