2024. április 29. 05:20

KezdőlapRXA Skoda Fabia is elektromos lesz

A Skoda Fabia is elektromos lesz

-

Az ESmotorsport lerántotta a leplet arról az autóról, amellyel 2024-ben a  rallycross világbajnokságon kíván indulni: a litván csapat megépítette a Škoda Fabia változatát.

Az ESmotorsport jól ismert a rallycrossban, korábban Reinis Nitišs, Kevin Abbring és Rokas Baciuška autóit is üzemeltette a World RX-ben. 2021-ben Andreas Bakkerud az Euro RX1-ben bajnoki címet szerzett a csapattal.

A litván csapat már a 2022-es szezon előtt bejelentette, hogy csatlakoznak a vb mezőnyhöz, de nem haladtak elég jól a fejlesztéssel. Most végre minden készen áll arra, hogy jövőre csatlakozzanak a rajtrácshoz az újonnan épített Fabia RX1e-vel, amelyet a Blue Engineering épített az ORECA és a Reiger mérnökeinek támogatásával.

„A motorsport egyre inkább a fenntarthatóságról szól – ez az új valóság, és fel kell készülnünk a jövőre” – nyilatkozta Ernestas Staponkus csapattulajdonos.

„Nagy projekt volt, de a Fabia RX1e elkészült és készen áll a versenyzésre. A legmagasabb szintű szabványok szerint épült, és versenyképes lesz a World RX következő szezonjában. Most egy olyan versenyzőt keresünk, aki a legjobb pozíciókért küzdhet és kiváló eredményeket érhet el velünk a világbajnokságban.”

foto: ESmotorsport

A tervek szépek, de hozzá kell tenni, hogy a litván csapat néha elég furcsán működik. A 2021-es szezon elején a WRX projekthez 20 versenyzőből akartak egyet kiválasztani egy egynapos rendezvényen. A dolog szépséghibája az volt, hogy minden jelölttől 50.000 eurót akartak kérni… A Skodából összelegózni egy RX1e autót nem elvetélt ötlet, a világbajnokságnak óriási szüksége van arra, hogy jövőre pótolja a két hiányzó Lanciát, vagy ha Cicheriték autóit sikerül újjáépíteni, akkor végre növeljék a létszámot. Amennyiben a litván csapat ott lesz a rajtrácson, némi szerencsével értékelhető eredményt is el tudnak érni, ha a többieknek valamilyen problémájuk akad. Az mindenesetre aggasztó, hogy a csapat honlapja gyakorlatilag nem él, és az elmúlt időszakban inkább a GT versenyzésben láttak fantáziát.

Baumanis
Janis Baumanis – 2021 – foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss