back to top
2024. július 13. 13:01

KezdőlapTEREPRALLYDakar: Lategan is feliratkozott a szakaszgyőztesek listájára

Dakar: Lategan is feliratkozott a szakaszgyőztesek listájára

-

A Dakar ötödik szakaszán Henk Lategan volt a leggyorsabb autós, közel két perccel előzte meg a második Sébastien Loeb-öt. A motorosoknál Toby Price, a kamionok közt Andrej Karginov nyert.

Az 560 kilométeres távból 346 kilométer volt a mért szakasz. A dél-afrikai Lategan szerdán is nagyot csatázott Al-Attiyah-val, de azon a napon egy technikai hiba miatt nem tudott kiemelkedőt alkotni. Csütörtökön viszont semmi sem hátráltatta, szinte végéig vezetett a speciálszakaszon, és 1 perc 58 másodperces különbséggel előzte meg Sebastien Loeb-öt. Mivel Nasser Al-Attiyah idei legrosszabb szakasz-eredményét produkálta – csak nyolcadikként ért célba közel 5 perces hátránnyal – Loeb az összetettben három percet hozott rajta. Igaz a katarinak így is van még 35 perc előnye. A szintén Toyotával versenyző Lucio Alvarez harmadik lett a csütörtöki napon, ezzel az összetettben is harmadik, mert megelőzte Al-Rajhit.

Az autósoknál is akadt bőven kaland. A legérdekesebb sztori az Audié volt. Stéphane Peterhansel a 201. kilométernél megállt, mivel a csapattárs Sainz egy rossz lengéscsillapító miatt leparkolt a sivatagban. Mr. Dakar azonnal segített, kiszerelte autójából a lengéscsillapítót és azt áttették Sainzéba. A spanyol így csak egy órát veszített, Peterhanselnek pedig már úgyis mindegy volt.

Giniel de Villiers citromdíjat nem kapott ugyan, de ötórás büntetést igen. Az idei Dakar negatív hőse szerdán megint egy motorossal került összetűzésbe. A marokkói Mohamedsaid Aoulad Ali motorján hajtott át a Toyotával. Mivel ez volt a második eset, a versenybírák az előző 5 perces büntetés helyett most 5 órát szabtak ki rá.

Dakar 2022
Sébastien Loeb , Fotó: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A motorosoknál Toby Price idei első szakaszgyőzelmét szerezte. Újra jól ment Danilo Petrucci. A jó végső eredményről már korábban lemondhatott, de a részsikereknek még örülhet, csütörtökön második lett. A harmadik helyen a Yamahával versenyző Ross Branch ért célba, de csak kettő(!) másodperccel volt lassabb Petruccinál. Az összetettben vezető Sunderland 12 perc hátránnyal ért célba, de mivel Walkner nem sokkal volt gyorsabb nála, Sunderland két és fél perccel vezet az öt szakasz után.

Gyenes Emánuel a 43. helyen ért célba. Saghmeister Gábort a 133. helyen rangsorolták, de a szabadkai motoros nem jutott el a célig, mert a motorosok és a Dakar Classic mezőnyének versenyét félbeszakították, azért, mert minden mentőhelikopter elfoglalt volt, és nem maradt szabad mentőegység.

Dakar 2022
Toby Price, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A kamionos mezőnyben csak az volt a kérdés, hogy megint beékelődik-e Janus Van Kasteren Ivecoja a kamazok közé. A hollandnak nem sikerült a bravúr, így Karginov, Sotnikov, Shibalov és Nikolaev is megelőzte őt. Karginov talán ezzel a részsikerrel kiheverte, hogy szerdán másfél órára a homokban ragadt. Az összetettben Sotnikov előnye közel 10 perc Nikolaev előtt.

Dakar 2022
Dmitry Sotnikov, foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool
2022-es Dakar Rally állása az ötödik szakasz után:

Motor:
1. Sam Sunderland
2. Matthias Walkner +0:02:29
3. Adrien Van Beveren +0:05:59
… 43. Gyenes Emánuel +4:35:19
… 126. Saghmeister Gábor + 13:11:38

Autó:
1. Nasser Al-Attiyah
2. Sebastien Loeb +:35:10
3. Lucio Alvarez +0:51:15

Kamion:
1. Dimitrij Sotnikov
2. Eduard Nikolaev +0:09:53
3. Anton Shibalov +0:26:27

Forrás:dakar.com

Friss