2024. március 19. 05:56
KezdőlapTEREPRALLYDakar: Audi nap volt hétfőn

Dakar: Audi nap volt hétfőn

-

A Dakar nyolcadik szakaszán két Audi végzett az első két helyen. Mattias Ekström mögött Stéphane Peterhansel lett a második. Carlos Sainz a harmadik hibrid Audival pedig negyedikként érkezett a Wadi Ad Dawasir-i célba. 

Mattias Ekström első Dakar szakaszgyőzelmének örülhetett, ez egyben az Audi második sikere ebben az évben. A harmadik helyen Sébastien Loeb ért célba a 395 kilométeres speciálon, pedig egy defekt is hátráltatta. Nasser Al-Attiyah több mint 10 prerc hátránnyal tizedik lett, és ez azt jelenti, hogy Loeb megint faragott a hátrányából. Al-Attiyahnak a hátralevő négy szakaszon 37 perc 58 másodpercnyi előnyt kell beosztania, igaz ma is kereket cserélt nem sokkal a rajt után, és a hátsó hajtás is elszállt a Toyotán.

Végig nagyon féltem. Az utolsó részben azt mondtam, hogy nem érdekel, az utolsó ötven kilométeren megpróbálom egy kicsit nyomni. De nem volt könnyű csak az elsőkerék-hajtással. Nagyon szerencsés vagyok, hogy itt lehetek, és csak hét percet veszítettünk Seb mögött. Lassan kellett mennünk, mert belül eltört egy kis alkatrész és nagy volt a zaj. Ez vígigkísért bennünket, de szerencsések vagyunk, hogy itt lehetünk. Természetesen megijedtem, mert nagyon jó munkát végeztünk a kezdetektől fogva, és most, ha elkezdenek jönni a problémák… Azt hiszem, le kell ülnünk egy kicsit a csapattal, hogy megnézzük, miért történt ez. Ez egy új hátsó differenciálmű volt, csak tegnap szereltük be. Szerintem valami hiba volt a beszereléssel, de majd meglátjuk, mit mondanak a szerelők” – nyilatkozta a célban Nasser Al-Attiyah.

Dakar 2022
Sébastien Loeb , Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A motorosoknál Sam Sunderland nyert, ezzel visszavette a vezetést az összetettben. Pablo Quintanilla lett a második, Matthias Walkner pedig harmadikként ért célba. Az osztrák a második helyet is visszaszerezte, ugyanis a tegnapi Dakar-éllovas Adrien Van Beveren csak tizedik lett, több mint 10 perc volt a hátránya.

Úgy tűnik, régiót váltottunk. Sokféle terep volt ma. Többnyire homokos volt, majd nagyon nehéz navigáció következett a kanyonok között, és nem volt könnyű kiválasztani a megfelelő kanyont. Ha rossz kanyont választasz, akkor háromszáz-négyszáz métert rossz irányba haladsz. Rá kellett szánni az időt, és nagyon körültekintően kellett útvonalat választani, ellenőrizve az irányt és a távolságot. A srácok, akik előttem haladtak, nagyon jó munkát végeztek.”

„Őszintén szólva, egész nap mindent beleadtam, és próbáltam időt nyerni. Ma reggel volt néhány ütközésem a dűnék közt, ahol talán egy kicsit túl gyors voltam, de a tankolás után lenyugodtam és jó ritmust találtam, úgyhogy elégedett vagyok vele. Úgy tűnik, hogy idén nagyon szoros a verseny, ami otthonról biztos nagyon izgalmas.”

„Nehéz viszont nekünk versenyzőknek, kicsit olyan, mint egy érzelmi hullámvasút. Mindenesetre örülnöm kell a jó időknek, és óvatosnak kell lennem, amikor olyan nehéz napom van, mint tegnap. Nagyon levertnek éreztem magam, mert elég nehéz napom volt. Csak meg kell próbálnom motiváltnak maradni, mert még hátravan néhány hosszú nap. A szakaszgyőzelemmel az a büntetés jár, hogy másnap te vagy az első a pályán, de ez mindenkire vonatkozik, ugyanakkor ha meg akarod nyerni a futamot, akkor szerintem néhány szakaszt meg kell nyerned” – mondta Sunderland a célban.

Gyenes Emánuel a 45. helyen futott be, Saghmeister Gábor a 124. helyen haladt a pályán a 280. kilométernél.

A kamionosoknál Sotnikov, Karginov, Nikolaev, Shibalov az első négy sorrendje.

Dakar 2022
Dmitry Sotnikov, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dakar.com

Friss