2024. április 28. 18:04

KezdőlapTEREPRALLYJön a legnehezebb közel-keleti Dakar Rally - nyilvános az útvonal

Jön a legnehezebb közel-keleti Dakar Rally – nyilvános az útvonal

-

Nyilvánosságra hozták a 2024-es Dakar Rally útvonalát. A kéthetes versenyen a prológ mellett 12 speciál vár a résztvevőkre, a teljes táv pedig közel 8000 kilométer lesz.

„Vállaltuk, hogy az ötödik szaúd-arábiai kiadás lesz a legkeményebb, mióta a verseny a Közel-Keletre érkezett” – figyelmeztetett a versenyigazgató David Castera, amikor bemutatta a 46. Dakar Rally részletes útvonalát.

A verseny január 5-én AlUlából indul és a Vörös-tenger partján fekvő Yanbu városban ér véget. 7891 kilométer a 2024-es Dakar össztávja, ebből 4727 kilométer a speciálszakaszok hossza, ezeknek 60 százaléka teljesen új lesz.

A legizgalmasabb újítás az Empty Quarter sivatagban létrehozott „48 H Chrono” nevű feladat, amelynek során a nyolc bivak között szétszórt versenyzők alapvetően magukra lesznek utalva. Erről itt írtunk részletesen.

A 46. Dakarra nevezett 354 jármű egy része egyben a tereprally világbajnokság harmadik szezonjának első fordulóját is teljesíti: 137 motorkerékpár és 10 quad indul a FIM versenyén, valamint – az FIA újonnan bevezetett terminológiája szerint – 72 Ultimate autó (T1 és T2), 42 Challenger autó (T3), 36 SSV (T4) és 46 kamion (T5) nevezett a vb-re is.

A Dakar Classic negyedik kiadása, a 20. századi járművek versenye 7 366 kilométeres távon zajlik majd, amelyből 3586 kilométer a mért szakasz.

A január 5-én rendezett prológ után a mezőny átszeli Szaúd-Arábiát, majd az ország túlső felében január 11-12-én rendezik a kétnapos 48H Chrono szakaszt. Ezt a rijádi pihenőnap követi 01.13-án. Három újabb versenynap után ismét AlUlába érnek azok a versenyzők, akik túlélték az eddigi megpróbáltatásokat. Itt egy hurokszakasz után a délre, a Vörös-tenger partján fekvő Yanbuba mennek, ahol szintén egy hurokszakasszal zárul a verseny január 19-én.

Dakar 2024
foto: Dakar Rally

A Dakar egyik legnagyobb kérdése a címvédő Nasser Al-Attiyah teljesítménye lesz. A katari a Toyotát elhagyva a Nasser Racing Team színeiben egy Prodrive Hunterrel próbálja megvédeni a Dakar trónját.

Nasser Al-Attiyah Prodrive
foto: Prodrive

 

 

Friss