2024. április 29. 18:13

KezdőlapTEREPRALLYA Dakar előtt az utolsó pillanatban cserélt versenyzőt a Tatrában a Buggyra...

A Dakar előtt az utolsó pillanatban cserélt versenyzőt a Tatrában a Buggyra csapat

-

Néhány nappal a Dakar rajtja előtt a Tatra Buggyra ZM Racing csapatnak jelentős változtatásokat kellett végrehajtania az új Tatra Buggyra EVO3 versenykamion személyzetében. Martin Šoltys a versenyre való felkészülés utolsó szakaszában megsérült, és helyére a holland Pascal de Baar érkezik, akivel új navigátor is jön a csapathoz.

„Meg kell erősítenünk, hogy Martin Šoltys sérüléséből való felépülése miatt kihagyja a 2024-es Dakar-indulást. Sikerült azonban megfelelő pótlást biztosítanunk, hogy az új autóval folytathassuk a tesztprogramot. Pascal de Baar egy nagyon tapasztalt versenyző, és hiszem, hogy az EVO3 projektben való együttműködésünk sikeres lesz” – mondta Martin Koloc, a Buggyra csapatfőnöke, de Soltys sérüléséről nem árult el részleteket.

„Lemaradni a Tatra Buggyra EVO3 debütálásáról közvetlenül a rajt előtt leírhatatlan. Nagyon sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetbe hoztam a csapatot. Kár, de ez a sport része. Most a sérüléseim gyógyítására kell koncentrálnom, és szorítok az egész csapatnak, legalábbis otthonról” – nylatkozta Martin Šoltys.

Pascal de Baar eredetileg a Boucou Assistance szervizkamionjában ült volna, de most örömmel fogadta a lehetőséget, hogy a Tatrát vezetheti.

„Nagyra értékelem, hogy a Buggyra főnöke, Martin Koloc megkeresett. A Tatrának évtizedek óta nagy neve van a Dakaron, és megtiszteltetés egy olyan kivételes járművet vezetni, mint az új Tatra Buggyra EVO3. Bár csak közvetlenül a verseny kezdete előtt fogom megismerni, úgy gondolom, hogy a csapat hasznára leszek” – mondta a holland pilóta, akinek navigátora honfitársa, Gijsbert Verschoor lesz. Tomáš Šikola marad a szerelőjük.

de Baar
foto: Buggyra Racing

A Buggyra ismét három versenykamiont indít. Az új fejlesztésű EVO3 mellett a tapasztalt Jaroslav Valtr is rajthoz áll a Dakar-ralin. A Tatra Phoenix-szelpróbálja megismételni vagy felülmúlni a 2023-as ötödik helyét.

„Az előttünk álló verseny kihívást jelent majd. Az útvonal valószínűleg a legnehezebb Dakarnak ígérkezik Szaúd-Arábiában. Versenyzőként természetesen nagyon várom, bár tudom, hogy kemény munka lesz” – mondta az 54 éves pilóta.

A harmadik Tartrában Daniel Stiblík januárban debütál a Dakaron. Az újonc a Tatra Buggyra ZM Racing második Phoenixének volánja mögött ül majd.

„Nagyon várom már a debütálásomat. Gyermekkori álmomat fogom beteljesíteni. Nagyszerű lesz a Buggyra csapat tagjaként részt venni ezen a legendás versenyen” – mondta.

A Dakart 2024. január 5. és 19. között rendezik meg Szaúd-Arábiában. A verseny Al-UIa városából indul, átszeli az országot és a Vörös-tenger partján fekvő Yanbu városában ér véget.

foto: Buggyra Racing

A Dakar felkészülés helyett 15 órás műtéten esett át Matthias Walkner

Friss