2024. április 28. 08:43

KezdőlapTEREPRALLYLoeb megint egy picit közelebb került Sainzhoz a Dakaron

Loeb megint egy picit közelebb került Sainzhoz a Dakaron

-

Sebastien Loeb nyerte a Dakar kilencedik speciálszakaszát, ezzel 4 perc 14 másodperccel közelebb került a versenyben vezető Carlos Sainzhoz. A motorosoknál Adrien van Beveren második szakaszgyőzelmét szerezte kedden.

Ha’il és d’AlUla között 436 kilométeres speciálszakasz várt a Dakar mezőnyére, egy olyan útvonal, amelytől már előzetesen mindenki tartott egy picit. Navigációs kihívások, trükkös terepviszonyok jelentették a kihívást, amelynek során nehéz volt megtalálni az ideális ritmust, a helyes nyomvonalról nem is beszélve.

Az autósok között Sebastien Loeb és Fabian Lurquin magára maradt, mert Nasser Al-Attyiah műszaki hiba miatt már a táv első részénél az összekötő útra váltott és kiállt a szakaszról. Loeböt ez nem zavarta meg és a nap legjobb idejét érte el. A győzelemmel több mint 4 percet nyert vissza Carlos Sainzhoz képest az összesítettben, de az Audi spanyolja továbbra is 20’33” előnnyel vezet Loeb előtt. Sainz dupla védőernyő alatt közlekedett, Ekström és Peterhansel is mindent megtett azért, hogy biztonságosan és gyorsan célba érjen.

Sainz
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A toyotás Lucas Moraes sokáig esélyesnek tűnt a harmadik hely megszerzésére, de a brazil az utolsó kilométereken időt veszített, és végül több mint 11 perccel maradt le a győztes mögött. Az összetettben továbbra is a harmadik helyen áll, de több mint 1 óra 12 perccel van lemaradva Sainz mögött. A kilencedik szakasz dobogójának harmadik fokára így Mathieu Serradori állhatott fel, 4’43” hátránnyal Loeb mögött ért célba a Century-val versenyző francia.

Attiyah
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

A motorosoknál Adrien Van Beveren megszerezte idei második szakaszgyőzelmét, ez az ötödik Dakar speciálon elért siker, amit a pályafutása során gyűjtött. A Honda versenyzőjének elsőségéhez az  5’36” bónusz iő is kellett, így került a végső elszámolásban az első helyre.. Ricky Brabec 42” hátránnyal a második helyen végzett, míg Pablo Quintanilla 4’29” hátránnyal a harmadik helyen ért célba, így a kilencedik szakasz a Honda totális sikerével zárult. Ross Branch eközben az 5. helyen ért célba, 7’09” hátránnyal a francia mögött. Az összesített ranglistán Brabec a tegnapi 42 másodperces előnyét 7’09”-ra növelte Branch előtt, míg Adrien van Beveren  Naco Cornejo elé került a harmadik helyre.

Gyenes Emánuel 32. helyen ért célba, így összetettben a 22. pozícióban várhatja a 10. szakaszt.

Sanders
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A kamionosoknál a nap hőse Gert Huzink volt. A hibrid Renault versenykamionnal induló rutinos Dakar versenyző nagyot csatázott Ales Lopraissal és Martin Macikkal. A holland végül megnyerte a szakaszt Macik és Loprais előtt. Összetettben Macik továbbra is közel két óra előnnyel vezet Loprais előtt.

Ekström
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

Sainz megint elhúzott a Dakaron – a teljes Audi csapat nagyot ment

Friss