2024. április 28. 07:53

KezdőlapTEREPRALLYCicherit szakaszt nyert, Loeb negyedórán belülre került Sainz mögött

Cicherit szakaszt nyert, Loeb negyedórán belülre került Sainz mögött

-

A Dakar tizedik speciálszakaszát a Guerlain Cicherit nyerte Toyotával, az összetettben Carlos Sainz előnye 13 percre olvadt Sebastien Loeb előtt. A motoros mezőnyben Ricky Brabec szakaszgyőzelemmel erősítette meg vezető helyét.

Alula körül 371 kilométeres hurokszakasszal folytatódott a Dakar, de már Nasser Al-Attiyah nélkül, a címvédőnek ugyanis elege lett a Prodrive Hunter műszaki hibáiból és nem rajtolt el a 10. speciálon. Ezzel egyedül hagyta Sebastien Loeböt az Audik elleni csatában, ám a kilencszeres világbajnokot ez nem igazán viselte meg. Leszegett fejjel küzdött tovább, és végül valóban küzdelmesre sikerült ez a nap. Igaz Sainznak is.

A két rivális minimális különbséggel haladt ellenőrzőpontról ellenőrzőpontra, amikor a 248. kilométernél Sainz megállt. Peterhansel, majd Ekström is segített neki, de Loeb 21 perccel elhúzott mire a spanyol Audija újra mozgásba lendült. A Dakaron azonban nem lehet korán örülni, és ez perceken belül bebizonyosodott. A 300. kilométernél Loeb állt meg öt percre. A fennmaradó 70 kilométeren Sainz még faragott a hátrányból, így a célban 7 perccel előzte meg őt Loeb, amivel összetettben 13 perc 22 másodpercre olvadt Carlos Sainz előnye két szakasszal a verseny vége előtt.

Frissítés: Sainz és Loeb is két defektet kapott. Sainznak Ekström adott pótkereket, Loeb kerékcseréi pedig egy elromlott hidraulikus emelő miatt tartottak a megszokottnál hosszabb ideig.

Loeb
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

A speciált Guerlain Cicherit nyerte a Toyotával, a franciának ez volt idei első szakaszgyőzelme, pályafutása során pedig kilencedik alkalommal állt a nap végi dobogó tetején. A Century-val versenyző Brian Baragwanath a második helyen ért célba 5 perc 43 másodperces hátránnyal, őt pedig 21 másodperc különbséggel követte Benediktas Vanagas.

Price
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

A motorosoknál bármennyire is furcsa, de az összettben vezető Ricky Brabec csak most szerezte meg első szakaszgyőzelmét ezen a Dakaron. Az amerikai hondás ezzel természetesen tovább növelte előnyét Ross Branch előtt, aki 3′45″ hátránnyal a hetedik helyen ért célba. Nacho Cornejo 2 másodperc lemaradással lett második, Adrien Van Beveren pedig 20 másodperccel harmadik. Brabecet ma Adrien van Beveren kísérte a pályán, ez a feladat csütörtökön Nachóra vár. A hátralevő két versenynapra 10 perc 54 másodperc előnyt kell bosztaniuk a hondásoknak Brabec végső győzelméhez.

Gyenes Emánuel ma 27. helyen ért célba, bő 3 perccel lemaradva a cseh Engel mögött. Ők ketten a 22. helyért csatáznak összetettben, Gyenes előnye kevesebb mint egy perc.

Gyenes
foto: A.S.O.

A kamionosoknál megint Gert Huzinkről szólt a nap. A holland megtáltosodott a Renault Hibriddel, megnyerte a szakaszt, 1 perc 8 másodperccel volt gyorsabb Martin Maciknál. Persze ehhez az is kellett, hogy Macik már nem siet, így is két óra felett van már az előnye a második Loprais előtt. Kovács Miklósék a táv kétharmadánál a 15. helyen haladtak el.

Sainz
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

Loeb megint egy picit közelebb került Sainzhoz a Dakaron

Friss