back to top
2024. július 07. 13:33

KezdőlapTEREPRALLYCarlos Sainz aláírt az M-Sporthoz - jövőre Forddal indul a Dakaron

Carlos Sainz aláírt az M-Sporthoz – jövőre Forddal indul a Dakaron

-

Hivatalossá vált Carlos Sainz visszatérése a Fordhoz, a négyszeres Dakar-győzteshez honfitársa, Nani Roma csatlakozik az M-Sport tereprally programjában.

Hat évvel azután, hogy 2019-ben együtt versenyeztek a Minivel, 2025-ben újra elindul a Dakaron Carlos Sainz és Nani Roma. Mellettük még két egység csatlakozik a négyautós csapathoz, akik az M-Sport által tervezett és épített vadonatúj Dakar Raptorokat vezetik jövő januárban Szaúd-Arábiában.

Sainz a múlt hónapban már elárulta, hogy közeledik a megállapodáshoz, hogy visszatérjen a márkához, amelyhez azóta kötődik, hogy 1987-ben elkezdte életét a profi motorsportban. Akkor egy Ford Sierra RS Cosworth-ot vezetett, és 37 évvel ezelőtt második fordos versenyén megnyerte a Portugál Rally első szakaszát.

A Ford Performance-hoz való visszatéréséről a kétszeres világbajnok így nyilatkozott:

„Nagyon izgatott vagyok az új Dakar-projekt miatt. Negyedik alkalommal visszatérni a Forddal való együttműködéshez, és visszatérni az M-Sporthoz, visszatérni Malcolm mellé, akit nagyon jól ismerek, igazán nagyszerű. A Forddal való kapcsolatom egészen ’87-ig nyúlik vissza, és azt hiszem, én voltam Malcolm első gyári pilótája. Erre nagyon büszke vagyok. Nagyon izgatott vagyok, hogy a Raptort vezethetem, és hogy sok céllal közelíthetek ehhez a nagy kihíváshoz. Az egyik, hogy segítsünk a Fordnak megnyerni a Dakart.”

Sainz
foto: M-Sport

Az M-Sport igazgatója és a Dakar-csapat vezetője, Matthew Wilson elismerte, hogy Sainz visszatérése további lendületet adott a Raptort tesztelő és fejlesztő csapatnak.

„Carlos sportágunk legendája és a tereprally versenyzés minden formátumában az egyik legsikeresebb versenyző. A döntése, hogy annyi év után visszatér a Fordhoz és az M-Sporthoz, hatalmas lökést ad a csapatnak. Nagyszerű, hogy újra a Ford család tagja, és készen áll a Dakar jelentette hatalmas kihívásra. A tesztelés már javában zajlik, így most nagyszerű lehetőségünk van arra, hogy a legjobbaktól tanuljunk, és még inkább előrevigyük a Ford Raptor fejlesztését.”

Sainz
foto: M-Sport

Sainzhoz hasonlóan Nani Roma is többszörös Dakar-győztes, pályafutása során 2004-ben motorral, 2014-ben autóval nyerte meg a versenyt. Roma meghosszabbítja szerződését a Ford Performance-szal, miután az idei Dakaron a Ford, az M-Sport és a Neil Woolridge Motorsport együttműködésében épített és üzemeltetett T1+ Rangerrel indult.

„Nagy öröm, hogy részt vehetek ebben a hatalmas projektben, ráadásul egy olyan ikonikus motorsport márkával, mint a Ford. Egy olyan csapattal párosulva, mint az M-Sport, amelynek történelme és öröksége van a sportban, hogy valami teljesen újat hozzunk létre, azt mondhatom, hogy már most nagyon izgalmas néhány hónap volt. A következő Dakar már nincs messze, így most már itt az ideje, hogy igazán keményen dolgozzunk. Alex és én nagyon boldogok vagyunk, hogy szuper odaadó és tehetséges mérnökök, szerelők és  csapat vesz körül minket. Minden nap arra ébredhetünk, hogy azt csináljuk, amit szeretünk, olyan emberekkel, akiknek ugyanez a szenvedélyük – ez a legjobb érzés„ – mondta Roma.

„Nagy öröm, hogy Nani-t újra a csapatban üdvözölhetjük, miután idén a Ranger T1+-ban a Dakaron nagyszerűen szerepelt. Tapasztalata és tudása felbecsülhetetlen értékű volt számunkra, és biztos vagyok benne, hogy továbbra is tanulni fogunk tőle, ahogy ez az izgalmas program halad előre” – tette hozzá Wilson.

Az új Raptor tesztjei a múlt hónapban kezdődtek, a jövő évi Dakarra való felkészülés pedig a további tesztek mellett néhány versennyel folytatódik majd.

Roma
foto: A.S.O/E.Vargiolu/DPPI

Friss