2024. március 04. 13:14
KezdőlapUTÁNPÓTLÁSMagyar sikerek Portimao Forma–1-es pályájának árnyékában

Magyar sikerek Portimao Forma–1-es pályájának árnyékában

-

Két hétre a portugál Forma–1-es pálya, Portimao paddockja mögé költözött Európa gokart elitje, ahol két bajnokság idei első futamát is rendezik. A Champions of the Future Euro Series nyitó hétvégéjén három magyar versenyző vett részt. 

Két éve került be a Forma–1-es versenynaptárba Portimao egy nagyon izgalmas, jókora szintkülönbségekkel rendelkező pályával, amely egyeben Európa egyik legnépszerűbb tesztpályája is. 

A Forma–1-es paddock mögött kapott helyet egy szintén híres gokartpálya, amely bár sokkal kisebb területen fekszik, mint az F1-es társa, mégis nagyon hasonlatos a nagy szintkülönbségek miatt.

Itt rendezik a gokart Európa-bajnokság első futamát április 7–10-e között, ami előtt két héttel hagyományosan a Champions of the Future sorozat Euro Series bajnokságát tartják. 

Miután az olasz WSK sorozatban most szünet van, aki számít az OKJ és OK kategóriában, azok most erre a két sorozatra koncentrálnak. 

Fotó: Molnár Martin

Három magyar versenyző is így tett. Hideg Ádám az OKJ kategóriában már a szakadó esőben megtartott szabadedzéseken is vitte a prímet. Később a melegedő kipufogó miatt folyamatosan, verseny közben kellett állítania gokartja karburátorát, ennek ellenére szárnyalt. 

Fernando Alonso gokart csapatának a DPK-nak a tagjaként szinte kötelező húzás volt tőle, hogy a döntőben a beragadó sora ellenére külső íven nyerjen pozíciót és a műszaki hiba ellenére is a 64 fős mezőnyben a döntőben az igen előkelő 8. helyet szerezze meg. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya, Molnár Martin

Nem volt ilyen szerencsés Molnár Martin, aki egész hétvégén a gokart tempójával küzdött. Csapata mindent megpróbált, de nem sikerült megoldani a problémát.

Martin szerencsésen átvészelt egy ütközést is, amikor hátulról felugrattak rá, a ruhája és a sisakja is gumifoltos lett, a kormánya pedig elszakadt, de Martin nem adta fel és csodával határos módon beverekedte magát a döntőbe. Itt pedig megmutatta, hogy a tempóhiány ellenére is lehet jól versenyezni, és 13 (!) pozíciót javítva 21.-nek futott be. 

Nehéz feladat előtt állt Krózser Menyhért az OK kategóriában. Míg a juniorok ugyanolyan gumival versenyeznek a WSK-ban és a Champions of the Future valamint és az Eb-futamokon is, addig az OK kategória a WSK-ban Lecont, az utóbbi két szériában pedig MG gumikat használ.

Az MG pedig egészen másképp viselkedik, ráadásul a jól tapadó portimaói aszfalton nehéz őket a működő szűk tartományban tartani. 

Fotó: MHH Kart Team

Menya helyzetét nehezítette, hogy az eső miatt az időmérő volt az első futam, ahol a slick MG-ket kipróbálhatta. Az előfutamok során több kalandban is keveredett, háromszor is kilökték, és bár a tempója egész jó lett vasárnapra, egy nagyon pici hiányzott hozzá, hogy beverekedje magát a döntőbe. 

Mind a három magyar versenyző számára jó hír, hogy a csapatok maradnak Portimao pályáján és két hét múlva az Európa-bajnokság első futamán már a mostani tapasztalatokat felhasználva szépíthetnek. 

Teljes eredménylista itt található.

Friss