back to top
2024. július 13. 12:14

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSMolnár Martin a döntőben óriásit mentett, de nem volt meg a tempója

Molnár Martin a döntőben óriásit mentett, de nem volt meg a tempója

-

Mindent megpróbált kihozni a hétvégéből Molnár Martin, de a tempóhiányt nem tudta ellensúlyozni Portimaóban, a Champions of the Future Euro Series első állomásán. A 64 fős OKJ mezőnyben így is beverekedte magát a döntőbe, ahol 13 pozíciót javítva végül a 21. helyet szerezte meg.

A WSK sorozatban szünet van, így a teljes OK Junior (OKJ) mezőny az FIA gokart Európa-bajnokságra és az azt megelőző felkészülési versenyre, a Champions of the Future Euro Seriesre koncentrált. A négy futamos bajnokság a portugáliai Portimaóban vette kezdetét, ott, ahol két hét múlva Eb-futamot is rendeznek.

Molnár Martin csoportjában 8. helyezett, összesítettben pedig 22. lett az időmérőn. Már ekkor érezhető volt a tempó hiánya. A csapat mindent megtett, vázat, tengelyt cserélt, beállítást módosított, de a pályát jellemző jelentős szintkülönbségek próbára tették a motorokat. 

Martin és csapata a korábban elmaradt teszteket az öt előfutamon próbálta pótolni, azonban a sok különböző beállítás ellenére ahogy felszáradt a pálya a tempóhiány csak nem akart megoldódni. 

Fotó: Molnár Martin

Az egyik előfutam során féktávon hátulról úgy eltalálták, hogy megforgott, majd úgy repült át rajta az egyik gokart, hogy a bukósisakján és az overallján is ott maradt a másik gokart gumijának lenyomata és még a kormánykerék is szétszakadt az ütközéstől. 

A baleset után Martin egyedül betolta a gokartját és mentett két helyezést, ezzel két pontot. Kifizetődő volt, hogy nem adta fel, mert később a kitartásának köszönhette, hogy bejutott a döntőbe. 

Az előfutamok után csak a 38. helyen állt. Ekkor következett az úgynevezett szuper előfutam, ahol négy helyet tudott javítani, így a 34. helyen éppen bejutott a döntőbe. 

Fotó: Molnár Martin

A döntőben továbbra is az élmezőnyhöz képest körönként 0,5 másodperces tempóhiánnyal küzdve – kiváló versenyzéssel – a 34. helyről indulva végül 21. helyen végzett. 

„A hétvége egyetlen pozitívuma volt, hogy a gokartpálya mellett lévő Forma–1-es pályán Lamborghini versenyautókat teszteltek, amiknek iszonyú jó hangja volt – nyilatkozta Martin. – Sajnos a saját versenyhétvégémről sok jót nem tudok mondani.

A teszteken esett az eső, ott még jól álltunk, de az időközben felszáradt pályán már az időmérőn tempóhiánnyal küzdöttem. Az előfutamokon a tempóm még arra sem volt alkalmas, hogy a rajthelyemet meg tudjam tartani.” 

Fotó: Molnár Martin

„A döntő volt az egyetlen futam, ahol sikerült a rajtpozíciómnál jobb helyezést elérnem. A 34. helyről indultam, minden lehetőséget kihasználtam, kimaradtam az ütközésekből, de ennél többet nem tudtam kihozni belőle. Remélem, hogy két hét múlva az Eb-futamon versenyképesebbek leszünk”

Molnár Martin következő versenye a gokart Európa-bajnokság első állomása lesz ugyancsak a portugáliai Portimaóban, április 7–10-én.  

Molnár Martin, OKJ-eredmények

Résztvevők: 64
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 22.
CD előfutam: 8. -> 14.
DF előfutam: 7. -> 9.
AD előfutam: 8. -> 18.
DE előfutam: 7. -> 13.
BE előfutam: 8. -> 11.
Előfutamok összesen: 38.
Szuper előfutam: 13. -> 16.
Összesített eredmény a döntő előtt: 34.
Döntő: 34. -> 21.

Teljes eredménylista itt található.

Friss