2024. április 19. 10:04

KezdőlapUTÁNPÓTLÁSGyőzelmével az újonnan bevezetett világranglista élére ugrott kategóriáján belül Molnár Martin

Győzelmével az újonnan bevezetett világranglista élére ugrott kategóriáján belül Molnár Martin

-

Az FIA bevezette a gokart-világranglistát, hogy a különböző kategóriákban szereplő versenyzők teljesítményét össze lehessen hasonlítani egymással. Hétvégi győzelmének köszönhetően Molnár Martin összesítésben a harmadik, kategóriáján belül pedig az első helyen áll.

Az FIA egy teljesen új, a teljesítmény mérésére szolgáló rendszert vezetett be a gokartozásban, ugyanis a szervezet létrehozta a világranglistát. Ennek lényege, hogy a különböző kategóriák képviselőinek teljesítményét össze lehessen hasonlítani. Emellett a szövetség nem titkolt célja, hogy világszerte előremozdítsák a gokartversenyzés szabványosítását.

A pontozás egy több szempont alapján felállított rendszer mentén zajlik, és a labdarúgásban használt FIFA- vagy a teniszben látott ATP-, illetve WTA-világranglistához hasonlóan automatikusan történik. Ezáltal az összes kategória képviselőjét sorrendbe állítja, így év végén könnyű eldönteni, hogy ki kapja a szezon versenyzője díjat, illetve korcsoportokra, nemzetiségekre, valamint versenytípusokra is le lehet bontani a pilótákat.

Molnár Martin, Winter Cup
Molnár Martin előkelő helyen szerepel a világranglistán (Fotó: MOTAM)

A már említett egységesítés mellett az FIA több célkitűzést is megfogalmazott, amelyekben az új világranglista segítséget nyújthat. Ezek között szerepel az észszerűsítés, vagyis hogy a versenyzők ne vegyenek részt túl sok futamon, mert szezononként csak a nyolc legjobb eredmény számít bele a pontozásba. Emellett természetesen a kiválasztásban is fontos szerepet játszhat: egyrészt a legjobbak kiemelésének révén, másrészt azzal, hogy csak a kellő tapasztalattal rendelkező pilóták léphetnek feljebb a ranglétrán. Továbbá ezzel vélhetően csökkenni fog az FIA által el nem ismert versenyek, illetve sorozatok száma.

Ami a pontozást illeti, a rendszer jó néhány szempontot figyelembe vesz. A pilóta végső helyezése nyilvánvalóan beleszámít az értékelésbe, ahogyan a nevezett versenyzők száma, valamint a futam típusa is. Emellett nem mindegy, hogy milyen típusú gokartokkal küzdenek meg egymással a mezőny tagjai, illetve azon belül milyen magas szinten zajlik a verseny.

Természetesen az FIA gokart-világbajnokság ér a legtöbbet, és a lista alján a nemzeti szériák találhatóak a lista alján. Ami a versenygép szerinti súlyozást illeti, az együttható 0,5 vagy 0,45 lehet, A versenyformátumokat pedig három csoportba osztották: a klasszikus lebonyolítású esemény 0,5-szörös, a sprint 0,45-szörös, a hosszútávú verseny pedig 0,4-szeres szorzót ér. A ranglistát szerdánként, magyar idő szerint 18 órakor frissítik.

Forrás: FIA Karting

Az először közzétett listán Molnár Martin igencsak előkelő helyen áll, hiszen összesítésben a harmadik helyet foglalja el, míg saját kategóriáján, az OK-n belül vezet. Mindez a múlt hétvégi Winter Cupon szerzett győzelmének köszönhető, amivel a MOTAM versenyzője 800 pontot gyűjtött. A 14 éves pilóta ezen a hétvégén növelheti a neve mellett álló egységek számát, hiszen megint Lonatóban lesz jelenése, de ezúttal már a WSK Champions Cupon fog részt venni. Ami a többi magyart illeti, Gáspár Benett (OK-Junior) 225 pontjával a hetvenedik helyet foglalja el, mások pedig egyelőre nem kerültek fel, mivel még nem versenyeztek idén.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss