2024. április 25. 07:58

KezdőlapWRCLatvala Rally1-es autóval indulna – Gyere Magyarországra!

Latvala Rally1-es autóval indulna – Gyere Magyarországra!

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke szeretne idén egy nemzeti bajnoki futamon indulni a Toyota GR Yaris Rally1-gyel. Először Spanyolországra gondolt, de nekünk jobb ötletünk van: Gyere Magyarországra!

Jari-Matti Latvala, amikor a Toyota csapatvezetője lett 2021 elején, befejezte rally vb karrierjét és azóta csak néhány finn versenyen indult saját historic Toyota Celcájával.

A 18-szoros WRC futamgyőztes a Rally1-es Toyotát is kipróbálta egy japán promóciós rendezvényen, idén azonban ennél többet szeretne.

„Valahol szeretnék egy versenyen indulni a Rally1-es autóval – mondta Latvala a Dirtfishnek. – Azt még nem tudom, hogy hol és mikor. Azt nem hiszem, hogy vb címért tudnék csatázni, már annak is örülnék, ha egy nemzeti versenyen vezethetnék.

Természetesen Finnország kézen fekvő lenne, de ezek az autók nagyon jól vezethetők lennének például egy spanyol aszfaltos versenyen is. De nem a vb futamra gondoltam, hanem egy nemzeti versenyre, ahol megérteném jobban a hibrid autók működését.

Japánban már megtapasztaltam, hogy mit jelent a hibrid rendszer nyújtotta plusz erő. Nagyon élvezetes, és főként aszfalton lehet érezni, mert murván jobban kapar az autó, és kicsit alulkormányozott is. Ugyanakkor ez lehet az agresszívabb stílusom miatt is. A munkám során azonban a csapatvezetés az elsődleges, és hogy minden jól működjön, ezért egy ilyen versenyen való indulás csak év vége felé lesz megoldható.”

Jari-Matti Latvala édesapja, Jari Latvala már versenyzett a Historic Eb mezőnyében a Mecsek Rallyn, és mivel Jari-Matti nem tudja még, hogy hol lenne lehetséges a Rally1-es autóval való versenyzés, akár még egy magyar verseny is szóba jöhet. Ráadásul nem is kéne olyan messzire vinni Finnországból a Rally1-est, mint egy spanyol futamra. Ilyen szurkolókkal pedig az egész világon nem találkozhat, mint nálunk.

Jari-Matti Latvala vezetésével 2021-ben 12 futamból 9-et nyert meg a Toyota, év végén pedig megszerezte a gyártók vb címét, míg a pilóták között sorozatban másodszor Sébastien Ogier világbajnok, Elfyn Evans pedig második helyezett lett.

Az eddigi egyetlen idei vb-futamon, a Montén Sébastien Ogier a második, Kalle Rovanperä a negyedik, Takamoto Katsuta pedig a nyolcadik lett. A gyártók bajnokságában a második helyen áll a japán gyártó.

A szezon második versenyét, Svédországban rendezik két hét múlva.

Forrás:dirtfish.com

Friss