2022. december 06. 01:55
KezdőlapWRCLatvala Rally1-es autóval indulna – Gyere Magyarországra!

Latvala Rally1-es autóval indulna – Gyere Magyarországra!

-

- Hirdetés -

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke szeretne idén egy nemzeti bajnoki futamon indulni a Toyota GR Yaris Rally1-gyel. Először Spanyolországra gondolt, de nekünk jobb ötletünk van: Gyere Magyarországra!

Jari-Matti Latvala, amikor a Toyota csapatvezetője lett 2021 elején, befejezte rally vb karrierjét és azóta csak néhány finn versenyen indult saját historic Toyota Celcájával.

- Hirdetés -

A 18-szoros WRC futamgyőztes a Rally1-es Toyotát is kipróbálta egy japán promóciós rendezvényen, idén azonban ennél többet szeretne.

„Valahol szeretnék egy versenyen indulni a Rally1-es autóval – mondta Latvala a Dirtfishnek. – Azt még nem tudom, hogy hol és mikor. Azt nem hiszem, hogy vb címért tudnék csatázni, már annak is örülnék, ha egy nemzeti versenyen vezethetnék.

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Természetesen Finnország kézen fekvő lenne, de ezek az autók nagyon jól vezethetők lennének például egy spanyol aszfaltos versenyen is. De nem a vb futamra gondoltam, hanem egy nemzeti versenyre, ahol megérteném jobban a hibrid autók működését.

Japánban már megtapasztaltam, hogy mit jelent a hibrid rendszer nyújtotta plusz erő. Nagyon élvezetes, és főként aszfalton lehet érezni, mert murván jobban kapar az autó, és kicsit alulkormányozott is. Ugyanakkor ez lehet az agresszívabb stílusom miatt is. A munkám során azonban a csapatvezetés az elsődleges, és hogy minden jól működjön, ezért egy ilyen versenyen való indulás csak év vége felé lesz megoldható.”

Jari-Matti Latvala édesapja, Jari Latvala már versenyzett a Historic Eb mezőnyében a Mecsek Rallyn, és mivel Jari-Matti nem tudja még, hogy hol lenne lehetséges a Rally1-es autóval való versenyzés, akár még egy magyar verseny is szóba jöhet. Ráadásul nem is kéne olyan messzire vinni Finnországból a Rally1-est, mint egy spanyol futamra. Ilyen szurkolókkal pedig az egész világon nem találkozhat, mint nálunk.

Jari-Matti Latvala vezetésével 2021-ben 12 futamból 9-et nyert meg a Toyota, év végén pedig megszerezte a gyártók vb címét, míg a pilóták között sorozatban másodszor Sébastien Ogier világbajnok, Elfyn Evans pedig második helyezett lett.

Az eddigi egyetlen idei vb-futamon, a Montén Sébastien Ogier a második, Kalle Rovanperä a negyedik, Takamoto Katsuta pedig a nyolcadik lett. A gyártók bajnokságában a második helyen áll a japán gyártó.

A szezon második versenyét, Svédországban rendezik két hét múlva.

Friss