2024. április 27. 02:19

KezdőlapWRCLappi magasra tette a lécet

Lappi magasra tette a lécet

-

Esapekka Lappi a Svéd Rallyn visszatér a WRC legerősebb kategóriájába és a Toyota csapatához Sébastien Ogier-t helyettesítve, erre a pillanatra pedig már régóta várt a finn versenyző. 

Esapekka Lappi a 2018-as szezon után újra magára ölti a Toyota színeit, miután a finn versenyző helyettesíti a nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier-t, azokon a versenyeken, ahol a francia versenyző nem indul. 

Ogier Monte-Carlo Rallyn elért második helye után Svédországban már Lappi is elkezdheti idei szezonját. 

“Nagyon izgatottan várom a Svéd Rallyt – mondta Esapekka Lappi. – Régóta vártam már, hogy újra a legerősebb kategóriában indulhassak. A felkészülés során nagyon természetesnek tűnt, hogy ismét a Toyotával dolgozhatok. A GR Yaris Rally1-gyel már az első méterek óta nagyon jó az érzésem, később pedig csak egyre jobb lett ez az érzés. A tavalyi Rally2-es autóval teljesített versenyek sokat segítenek abban, hogy miként kell a Rally1-es autóval gyorsan közlekedni. A svéd versenyt mindig élveztem és mindig versenyképes voltam rajta. Öt hónapja nem versenyeztem, de a tempómat jónak gondolom, így remélem, hogy dobogós eredményért tudok harcolni. Nyilván nem lesz könnyű, de nem érzem lehetetlennek.” 

Lappi 2017-ben a Toyotával debütált a WRC legmagasabb szintjén és már az első szezonban megnyerte a Finn Rallyt, mely azóta is egyetlen futamgyőzelme. A finn versenyző 2019-ben a Citroen versenyzője lett, majd a francia gyártó WRC-ből való kiszállása után 2020-ban az M-Sporthoz igazolt, ahol tavaly csak fizetős versenyzők indulhattak, ezért inkább szüneteltette gyári karrierjét és csak az Arctic Rallyn és Portugál Rallyn indult R5-ös Volkswagennel, a Spanyol Rallyn pedig visszatért privát versenyzőként a Toyotához, a negyedik helye után pedig leigazolta a japán gyártó az idei szezonra. 

Lappi a Svéd Rallyn eddig négy alkalommal indult. 2016-ban a WRC2 harmadik helyén zárt Skodával, majd 2018-ban a negyedik helyen ért célba a Toyota Yaris WRC-vel, egy évvel később pedig a második helyet szerezte meg a Citroen pilótájaként. 2020-ban a Ford Fiesta WRC-vel az ötödik helyen zárt. 

A Svéd Rallyt jövő héten rendezik, a mezőnynek 17 szakaszt kell teljesíteni, miután kettőt törölni kellett a rénszarvas csordák vonulása miatt. 

Friss