2024. április 25. 14:51

KezdőlapNE VEDD ELÉs igazunk lett: Loeb a DTM-ben (is) indul

És igazunk lett: Loeb a DTM-ben (is) indul

-

A múlt héten még csak pletykaként írhattunk róla, most azonban a Red Bull hivatalosan is bejelentette, a kilencszeres rally világbajnok, Sébastien Loeb csatlakozik a DTM szezonnyitón, a Red Bull AlphaTauri AF Corse csapatához.

A DTM rajongói egy új motorsport-legendát láthatnak a 2022-es szezonnyitón Portimaóban, amikor a francia rallysztár, Sébastien Loeb ül a Red Bull AlphaTauri AF Corse Ferrari volánja mögé.

A csapat állandó versenyzője, Nick Cassidy helyét veszi át, akinek a Formula E kötelezettségei ütköztek a DTM-naptárával. Loeb a Red Bull prémium divatmárkájának, az AlphaTaurinak a feliratát viselő autót fogja vezetni, miközben ő és csapattársa, a brazil Felipe Fraga a DTM csapatbajnoki címét szeretnék megvédeni.

Bár a portugáliai Portimaóban megrendezésre kerülő verseny lesz a francia első versenye a DTM sorozatban, nem újonc, hiszen komoly pályaversenyzői tapasztalatokra támaszkodhat.

„Minden idők legsikeresebb rallyversenyzője a portimaói szezonnyitónkon igazi fénypont a rajongóink számára – mondta Gerhard Berger, a DTM promóter, az ITR elnöke – Pályafutása sikerei önmagukért beszélnek, de Sébastien Loeb számára is kemény küzdelem lesz 28 másik nagyon erős versenyzővel szemben. Az AlphaTauri Ferrarival a pontokért fog küzdeni, így biztos vagyok benne, hogy egy ilyen kaliberű bajnok rendkívül motiváltan érkezik majd a versenypályára.”

Kilenc rally világbajnoki címével és 80 WRC-futamgyőzelmével Loeböt a szakág minden idők legnagyobbjának tartják, és a motorsport történetének egyik legjobb versenyzőjének, aki 48 évesen sem mutatja a lassulás jeleit.

Fotó: Red Bull Content Pool

Idén a BRX Hunter T1+ volánjánál a Dakar Rallyn második helyen végzett, a Monte-Carlo Rallyt pedig megnyerte, mindössze egy héttel a Dakar után.

Összességében Loeb 2022-es versenyprogramjában szerepel a rally vb, a Dakar, a tereprally világbajnokság, az Extreme E és most már a DTM is.

„Pályafutásom során mindig is élveztem a szakágak váltogatását – mosolygott Loeb. – A DTM egy híres bajnokság, így amikor lehetőségem nyílt a részvételre, természetesen éltem vele. Izgalmas kihívás, mert teljesen más vezetési stílust igényel, mint azok a versenyek, amiken eddig indultam.”

Loeb rajongói szívesen emlékeznek a pályaversenyzése korábbi csúcspontjaira, többek között a Le Mans-i 24 órás versenyen elért második helyére 2006-ban, a túraautó-világbajnokság összesített harmadik helyére 2014-ben és 2015-ben, valamint az idei februári diadalára, amikor az F1-es Sebastian Vettelt megelőzve rekordot jelentő negyedik alkalommal nyerte meg a Bajnokok Tornája versenyt – jeges pályán.

„Most már belevetem magam a munkába – mondta Loeb – Az ilyen versenyeken specialistákkal kell majd megküzdenem, és hosszú idő telt el az utolsó igazi GT3-as versenyem óta. Az lesz a célom, hogy a lehető legjobban megtaláljam a ritmusomat, és megpróbálom majd a tapasztalataimat felhasználni arra, hogy jó visszajelzést adjak a csapatnak az autó beállításairól. Tudom, hogy nehéz lesz, de ezeket az autókat nagyon szórakoztató vezetni, nem csak szép, de nagyon gyors autók is, szóval már nagyon várom.”

A 2022-es szezon a DTM második éve a GT3-as szabályok nagy teljesítményű új korszakában. A szezon nyolc fordulójának mindegyike két sprintfutamot tartalmaz 55 perc plusz egy kör időtartamban, pilótacsere nélkül.

A portimaói DTM-pályán Loeb a Red Bull AlphaTauri AF Corse Ferrari 488 GT3 EVO 2020 versenyautóval fog rajthoz állni.

DTM naptár 2022
április 29–május 1.: Portimao, Portugália
május 20–22: Lausitzring, Németország
június 17–19: Imola, Olaszország
július 1–3.: Norisring, Németország
augusztus 26–28: Nürburgring, Németország
szeptember 9–11: Spa-Francorchamps, Belgium
szeptember 23–25: Red Bull Ring, Ausztria
október 7–9.: Hockenheimring, Németország

 

Friss