2024. április 26. 01:05

KezdőlapWRCFinn Rally: Tanak bosszút állt a hazai vereségért

Finn Rally: Tanak bosszút állt a hazai vereségért

-

Ami nem jött össze a hazai versenyén, az sikerült Ott Tanak és a Hyundai számára a nagy rivális Toyota otthonában, vagyis megszerezni a győzelmet Kalle Rovanpera és Esapekka Lappi előtt. 

Péntek 

A Rally Világbajnokság első napja elsősorban Ott Tanak és Esapekka Lappi csatájáról szólt. A 2019-es világbajnok észt versenyző a csütörtök esti szuperspeciál szakaszon még a második időt érte el csapattársa, Thierry Neuville mögött, azonban pénteken már az első szakaszon az élre állt és egész nap hatalmas csatát vívott Esapekka Lappival. Kettejük között a legnagyobb különbség 8.3 másodperc volt, de a nap végére a finn toyotás 3.8 másodpercre megközelítette a Hyundai versenyzőjét. 

A harmadik helyért pedig hárman csatáztak, a toyotás Elfyn Evans és a nap során takarító Kalle Rovanpera, valamint a fordos Craig Breen. Kalle Rovanpera sokáig az ötödik helyen állt, azonban délután sikerült gyorsítania és fellépnie a negyedik helyre az ír fordost megelőzve, valamint walesi csapattársát 1.7 másodperccel megközelítve. 

A nyitó nap során Thierry Neuville folyamatosan az autójával harcolt, így végül tíz szakaszt követően csak a hetedik helyen, Takamoto Katsuta mögött állt. 

Nem sikerült jól azonban a nap Oliver Solbergnek, aki már az első pénteki szakasz első kanyarjában borult és autója bukócsövének sérülése miatt véget is ért számára a hétvége. 

Az M-Sport két versenyzője, Jari Huttunen és Adrien Fourmaux ugyancsak bajba került, a Rally1-es autót először vezető finn versenyző motorhiba miatt, míg francia csapattársa egy szikla eltalálását követően a kormányösszekötő sérülése miatt vesztett nagyon sok időt. 

Szombat 

A második napon mindenki arra volt kíváncsi, hogy ki tud lépést tartani Kalle Rovanperával, hiszen a vb éllovast várta mindenki a leggyorsabbnak. 

A 21 éves finn versenyző pedig meg is felet az elvárásoknak, nagyszerű tempóban közlekedett a délelőtti esőben, majd a délutáni száraz körülmények között is. 

Rovanperával pedig csak Ott Tanak tudott lépést tartani, és bár őt is megközelítette a nap végére a finn toyotás 8.4 másodpercre, ennek ledolgozásához azonban már Tanaknak hibázni kellett volna a záró napon. 

A napot Esapekka Lappi zárta a harmadik helyen, míg Elfyn Evans autójának felfüggesztése a szombati utolsó előtti szakaszon megsérült, ami miatt sok időt vesztett, de még így sem volt veszélyben negyedik helyezése. 

Thierry Neuville kissé javulni tudott a második napra, és megelőzte a nap során megforgó Takamoto Katsutát, azonban az első négy helyen álló versenyzővel már nem tudott harcolni. 

A szombati nagy kieső Craig Breen volt, aki az ötödik helyről a nap második szakasztán állt ki, miután egy ugrató után egy domboldalon landolt és Fordjának kereke kitört. 

Az M-Sportnak így csak a hetedik helyért tudott vívni házon belül, a napot pedig Gus Greensmith zárta jobban napközben megelőzve Pierre-Louis Loubet-t. 

Jari Huttunennek szombatra is akadt problémája bár vezetésével nem volt probléma, de a Puma Rally1 szervokormányával annál több a szombati nyolc gyorsaságin. 

Vasárnap 

Ott Tanak és Kalle Rovanpera csatája folytatódott, és az észt versenyző kissé még növelni is tudta előnyét, így a Power Stage előtt pontosan 10 másodperccel vezetett riválisa előtt. 

Esapekka Lappi azonban senkitől sem zavartatva a verseny utolsó előtti szakaszán felborította Toyotáját a harmadik helyen állva, azonban szerencséjére pont talpon állt meg 3-4 borulás után az autó, így csupán 20 másodpercet vesztett az eset miatt. A gyorsaságit követően pedig megállt és helyre hozta a sérülések nagy részét. 

A negyedik helyen Elfyn Evans, az ötödiken pedig Thierry Neuville várhatta a Power Stage szakaszát. 

Power Stage szakaszán szoros küzdelem alakult ki, itt Kalle Rovanpera volt a leggyorsabb Elfyn Evans, Craig Breen, Ott Tanak és Thierry Neuville előtt.

A versenyt Ott Tanak nyerte 6,8 másodperc előnnyel és idei második győzelmét aratta, amivel a Toyotának és Kalle Rovanperának is visszavágott, miután pár héttel ezelőtt saját hazai versenyén, nem tudott harcolni velük. Az észt versenyző 2018 és 2019-ben éppen a Toyota versenyzőjeként tudott nyerni Finnországban

Kalle Rovanpera a második helyezéssel talán nem annyira boldog hazai futamán, azonban a vb pontversenyben meglévő előnye így is tovább nőtt, így mégis elégedett lehet eredményével.

Esapekka Lappi pedig elérte célját, dobogóra állhatott hazai versenyén, még ha azt az utolsó előtti szakaszon csaknem el is bukta és a Power Stage-en szélvédő és gyakorlati9lag tető nélkül kellett vezetnie.

Az M-Sport problémái a Power Stage-en sem értek véget, Pierre-Louis Loubet a záró szakaszon a nyolcadik helyről volt kénytelen kiállni, miután műszaki hibás lett autója.

A vb pontverseny állásáról itt írtunk! 

Finn Rally, nem hivatalos végeredmény 
1 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 2:24:04.6
2 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota Yaris Rally1 +6.8
3 #4 Esapekka Lappi / Janne Ferm (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +1:20.7
4 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +1:37.6
5 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +2:18.0
6 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +3:09.0
7 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +3:57.0
8 #21 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally2 +9:31.3
9 #20 Emil Lindholm / Reeta Hamalainen (FIN) Skoda Fabia Rally2 evo +9:39.0
10 #68 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Puma Rally1 +10:31.6

További eredmények

Friss