2024. április 19. 04:04

KezdőlapERCMiért lehet a Rally2-es Skodát könnyen vezetni? 

Miért lehet a Rally2-es Skodát könnyen vezetni? 

-

Jan Kopecky nagyon jól ismeri a Skoda versenyautót, hiszen a WRC-től a S2000-es autón át a Rally2-es járműig az összes cseh autóval versenyzett. A 40 éves pilóta elárulta, miért a Rally2-es autó a legkönnyebben vezethető Fabia. 

A Skoda Motorsport történetében a 2007-ig használt WRC-k, majd a S2000-es autók után 2015-ben az R5-ös, majd Rally2-es Skodák következtek. 

A Rally2-es Skodákba azonban már 1600-as motorok kerültek, szemben a korábban használt 2000 köbcentiméteres motorokkal. 

Jan Kopecky 2015 óta versenyez R5-ös és Rally2-es Skodákkal, melyekkel WRC2-es világbajnoki címet és hat cseh bajnoki elsőséget szerzett.

“A S2000-es autóval szemben a Rally2-es autóban 1600 köbcentis motor van, azonban a fejlesztéseknek (és persze a turbónak) köszönhetően a S2000-es autónak esélye sem lenne egy Rally2-es autóval szemben – mondta Jan Kopecky. – A Rally2-es autót a nagyobb nyomaték nagyon könnyen vezethetővé teszi. A 2000-es autóban nagyon precízen kellett sebességet váltani, hogy a motor a megfelelő fordulatszámon maradjon.

Fotó: Jan Kopecky

A Rally2-es autó azonban sokkal rugalmasabb, a motornak van elég ereje minden fordulatszámon, ami megkönnyíti főként az úrivezetők dolgát. Emiatt lett igazán elterjedt a Rally2-es Fabia. A Fabia Rally2 egyértelműen a legkönnyebben vezethető Fabia, könnyedén versenyezhetenek vele a versenyzők a határon.” 

Kopecky szerint azonban az RS Rally2 még jobb sebességgel és stabilitással rendelkezik majd. 

“Az RS Rally2-nek főként a futóműve az előnye. Hosszabb tengelytávjával és szélesebb karosszériájával gyorsabb és stabilabb autó lesz az elődjénél. A vadonatúj motor nagyobb nyomatékot ad le alacsonyabb fordulatszámon is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez miként működik majd éles versenyen. Nagyon ígéretesnek tűnt az autó az éles tesztek során.” 

Már csak az a kérdés, hogy mikor látjuk az új Fabiát a pályákon, mert az alkatrészellátási gondok miatt jelenleg fogalma sincs a gyárnak arról, hogy mikor debütálhat az új autó.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss