2024. április 19. 10:30

KezdőlapWRCA Mecsek Rally győzelemtől a vb címig - Jonne Halttunen karrierje 

A Mecsek Rally győzelemtől a vb címig – Jonne Halttunen karrierje 

-

Amíg Kalle Rovanpera a pilóták, addig Jonne Halttunen a navigátorok között szerezte meg a világbajnoki címet az Új-Zéland Rally győzelmével. 

Jonne Halttunen 1985. december 13-án született és 23 évesen, 2008 környékén kezdte rally pályafutását, és egészen 2011-es WRC debütálásáig finn versenyeken állt rajthoz.  

Sok más finn versenyzőhöz hasonlóan Halttunen is a Finn Rallyn debütált a WRC-ben, amikor 2011-ben Ville Tannermaki mellett egy Honda Civic Type-R autóval az abszolút 50., és 8-as kategória második helyén zárt. 

Egy évvel később már Matias Kauppinen mellett ugyancsak a Finn Rallyn az abszolút 24. helyen ért célba N12-es Subaruval, amivel a 3-as kategória harmadik helyét is megszerezte, 2013-ban pedig bár abszolútban a 26. helyen végeztek, a 3-as kategóriában már a második helyen zártak. 2014-ben a finn páros Citroen C2 R2-re váltott, azonban célba nem tudott érni műszaki hiba miatt. 

A 2015-ös esztendő ismét finn versenyeken telt Jonne Halttunen számára, azonban 2016-ban Ville Silvasti mellett már a Historic Eb-n is indult Posrchéval, így jutott el a Mecsek Rallyra is, ahol először nem sikerült a célba érés, 2017-ben azonban már nyerni tudott. 

A 2017-es pécsi futam után már a Wales Rallyn és Ausztráliában Kalle Rovanpera mellett olvasta az itinert Halttunen, azóta pedig csak Rovanperával áll rajthoz, akivel az idei Új-Zéland Rallyn 36 évesen ért a rallysport csúcsára. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss