2024. április 27. 01:17

KezdőlapWRCLappi tettét sokan nem bocsátanák meg, de Toyoda nem haragszik 

Lappi tettét sokan nem bocsátanák meg, de Toyoda nem haragszik 

-

Esapekka Lappi 2018 után 2022-ben is elhagyta a Toyota Gazoo Racinget, ezt pedig jó eséllyel nem bocsátanák meg sokan, azonban Akio Toyoda nem haragszik a finn versenyzőre. 

Esapekka Lappi 2017-ben a Toyota csapatával léphetett a WRC csúcskategóriájába, amit még abban az évben a Finn Rally megnyerésével hálát meg. A finn versenyző 2018 végén elköszönt a csapattól, majd a következő évben a Citroen Racinghez, 2020-ban pedig a Citroen WRC-ből való távozása után az M-Sporthoz igazolt. Lappi mivel 2021-ben nem szeretett volna fizetni a fordos csapatnak a versenyzési lehetőségért inkább csak néhány versenyen indult a WRC2-ben, majd az utolsó futamán már is Toyotába ült. A Finn Rallyn elért negyedik helye után idén Lappi Sébastien Ogier-vel felváltva a japán gyártó fő csapatának harmadik autóját vezette. A szezon után azonban ismét csapatot váltott, és 2023-ban már a Hyundaijal teljesít egy egész szezont. 

Sokan talán nem bocsátanák meg Lappi tettét, azonban a Toyota vezérigazgatója szép üzenettel búcsúzott a finn versenyzőtől. 

“Esapekka és Janne (Ferm, navigátor) köszönjük, hogy velünk versenyeztetek ebben az évben – írta Akio Toyoda az üzenetében. – Bár jövőre már más csapatban indultok, örömmel találkozok veletek majd a dobogón ismét. Arra azonban ügyeljetek, hogy még egyszer ne tegyétek az autót háromszor tetőre.” 

Lappi a Finn Rallyn végzett úgy dobogón, hogy előtte háromszor borult a Yaris Rally1-gyel. 

Toyoda már nagyon várja az új szezont is. 

“Bár a szezon még csak most ért véget, nagyon várom már a következőt, amikor újra a csapattal lehetek. Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen címvédőként vélhetően nagyobb nyomás alatt versenyezhet jövőre, azonban nagy segítség lehet számukra Sébastien Ogier, aki már tudja kezelni az ilyen nyomást.” 

Friss