2023. február 09. 04:32
KezdőlapWRCA WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovanperát a takarítás sem zavarja

A WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovanperát a takarítás sem zavarja

-

Kalle Rovanpera idén Portugáliában, Kenyában, Észtországban és Új-Zélandon is bizonyította, hogy még az első napon elsőként indulva is képes murvás versenyt nyerni 

A horvát győzelem után Kalle Rovanpera önbizalommal telve érkezhetett Portugáliába, ahol először kellett bizonyítania tudását murvás versenyen, az első napon elsőként indulva. A takarítás sok esetben fosztott már meg versenyzőket a győzelmektől, Sébastien Ogier év közben ezért is nyilatkozott úgy, hogy örül, hogy végre nem elsőként indulva rajtolhat egy murvás versenyen. 

- Hirdetés -

Ez azonban idén Kalle Rovanperát négy alkalommal sem zavarta. 

Portugáliában Elfyn Evans dominált az első napon, és bár Rovanpera délelőtt még elmaradt a legjobb eredményektől, délután már a második helyig tudott előre lépni és a napot 13.6 másodperc hátránnyal zárta walesi csapattársa mögött. 

A második napon folytatta Evans és Rovanpera a csatát, amit végül a nap utolsó előtti szakaszán, az esőben Kalle Rovanpera a maga oldalára fordított. Evans az esőben kisebb hibát vétett, miközben Horvátország után Rovanpera ismét bizonyította képességeit nedves körülmények között és a napot végül 5.7 másodperc előnnyel zárta az élen. 

Az utolsó napon pedig a finn versenyző mindvégig gyorsabb volt csapattársánál, így végül 15.2 másodperc előnnyel tudott nyerni. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Kenyában ugyancsak takarítania kellett Rovanperának, azonban még mindig jobb látási körülmények között tudott vezetni, mint a később rajtolók. A finn toyotás bár eleinte csaknem fél perces hátrányban is volt, a napot végül 14.6 másodperc előnnyel zárta. A második napon aztán eső is érkezett a kenyai szakaszokra, a nagyon nehéz körülmények között pedig ismét Rovanpera élt leginkább és szombat este már 40 másodperc előnnyel rendelkezett. A záró napon pedig végül 52.8 másodperc előnnyel tudott nyerni. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Észtországban ismét Elfyn Evans-szel vívott az első napon csatát Kalle Rovanpera. A finn toyotás eleinte a takarítás miatt sok időt vesztett, 19.9 másodperc hátrányban is volt, azonban a délutáni második szakasztól hátrányát folyamatosan csökkentette, és Elfyn Evans utolsó szakaszon bekövetkezett kicsúszása után végül 11.7 másodperc előnnyel zárta a pénteket csapattársa előtt. Az utolsó két napon pedig már nem tudott Rovanperával csatázni csapattársa sem, és az ismét megérkező esőben ismét kimagaslóan teljesítő finn versenyző végül 1 perc előnnyel szerezte meg újabb győzelmét. 

Új-Zélandon hasonló volt a helyzet, az első napon takarítva Kalle Rovanpera előbb sok időt vesztett, 18.2 másodperc hátrányban is volt, azonban a péntek délutáni szakaszokon hátrányát 7.2 másodpercre csökkentette, majd szombaton már a második szakasz után az élre állt és helyét többé nem is tudta más veszélyeztetni. Idei hatodik győzelmével pedig minden idők legfiatalabb világbajnoka is lett, erről azonban később írunk részletesen.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss