2024. április 19. 12:44

KezdőlapWRCA WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovanperát a takarítás sem zavarja

A WRC szezon idei legjobb pillanatai: Rovanperát a takarítás sem zavarja

-

Kalle Rovanpera idén Portugáliában, Kenyában, Észtországban és Új-Zélandon is bizonyította, hogy még az első napon elsőként indulva is képes murvás versenyt nyerni 

A horvát győzelem után Kalle Rovanpera önbizalommal telve érkezhetett Portugáliába, ahol először kellett bizonyítania tudását murvás versenyen, az első napon elsőként indulva. A takarítás sok esetben fosztott már meg versenyzőket a győzelmektől, Sébastien Ogier év közben ezért is nyilatkozott úgy, hogy örül, hogy végre nem elsőként indulva rajtolhat egy murvás versenyen. 

Ez azonban idén Kalle Rovanperát négy alkalommal sem zavarta. 

Portugáliában Elfyn Evans dominált az első napon, és bár Rovanpera délelőtt még elmaradt a legjobb eredményektől, délután már a második helyig tudott előre lépni és a napot 13.6 másodperc hátránnyal zárta walesi csapattársa mögött. 

A második napon folytatta Evans és Rovanpera a csatát, amit végül a nap utolsó előtti szakaszán, az esőben Kalle Rovanpera a maga oldalára fordított. Evans az esőben kisebb hibát vétett, miközben Horvátország után Rovanpera ismét bizonyította képességeit nedves körülmények között és a napot végül 5.7 másodperc előnnyel zárta az élen. 

Az utolsó napon pedig a finn versenyző mindvégig gyorsabb volt csapattársánál, így végül 15.2 másodperc előnnyel tudott nyerni. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Kenyában ugyancsak takarítania kellett Rovanperának, azonban még mindig jobb látási körülmények között tudott vezetni, mint a később rajtolók. A finn toyotás bár eleinte csaknem fél perces hátrányban is volt, a napot végül 14.6 másodperc előnnyel zárta. A második napon aztán eső is érkezett a kenyai szakaszokra, a nagyon nehéz körülmények között pedig ismét Rovanpera élt leginkább és szombat este már 40 másodperc előnnyel rendelkezett. A záró napon pedig végül 52.8 másodperc előnnyel tudott nyerni. 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Észtországban ismét Elfyn Evans-szel vívott az első napon csatát Kalle Rovanpera. A finn toyotás eleinte a takarítás miatt sok időt vesztett, 19.9 másodperc hátrányban is volt, azonban a délutáni második szakasztól hátrányát folyamatosan csökkentette, és Elfyn Evans utolsó szakaszon bekövetkezett kicsúszása után végül 11.7 másodperc előnnyel zárta a pénteket csapattársa előtt. Az utolsó két napon pedig már nem tudott Rovanperával csatázni csapattársa sem, és az ismét megérkező esőben ismét kimagaslóan teljesítő finn versenyző végül 1 perc előnnyel szerezte meg újabb győzelmét. 

Új-Zélandon hasonló volt a helyzet, az első napon takarítva Kalle Rovanpera előbb sok időt vesztett, 18.2 másodperc hátrányban is volt, azonban a péntek délutáni szakaszokon hátrányát 7.2 másodpercre csökkentette, majd szombaton már a második szakasz után az élre állt és helyét többé nem is tudta más veszélyeztetni. Idei hatodik győzelmével pedig minden idők legfiatalabb világbajnoka is lett, erről azonban később írunk részletesen.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss