2024. április 24. 02:31

KezdőlapWRCPofon, artikulátlan üvöltés, sisakdobálás – ilyen, amikor elborul egy WRC-pilóta agya (videó)

Pofon, artikulátlan üvöltés, sisakdobálás – ilyen, amikor elborul egy WRC-pilóta agya (videó)

-

Rövid videós összeállítás készült azokról a pillanatokról, amikor a WRC versenyzői végleg elvesztették türelmüket. Főszerepben többek között Carlos Sainz navigátora, valamint Jari-Matti Latvala.

Ahogyan az élet, illetve a sport minden területén, úgy a ralizásban is előfordul, hogy valaki elveszti önuralmát, és egy időre leszáll a lila köd. Ez még a műfaj csúcsának számító WRC-ben is rendre megtörténik, akár a legjobbakkal is. A Red Bull egy rövid összeállítást készített ezekről a pillanatokról, amelyek azt is jól mutatják, hogy ezek a versenyzők mennyire akarják a sikert, illetve mekkora a tét.

François Delecour a 2002-es Brit Ralin szenvedett kisebb balesetet, miután túlságosan szűken fordult, és megpördült. A francia pilóta ekkor teljes hangerővel üvöltözni kezdett navigátorával, Dominique Savignonival, és egyértelmű volt, hogy őt hibáztatta a történtek miatt. Később azonban már lehiggadva nyilatkozott, és megvédte honfitársát, kiemelve, hogy nincs túl sok tapasztalata.

Akadt azonban olyan is, aki az ordibálásnál is tovább ment. A 2005-ös Új-Zéland Ralin Gigi Galli menet közben egyszerűen megütötte navigátorát, Guido D’Amorét, mivel utóbbi elrontotta az itinert. D’Amore később el is sírta magát az eset miatt, és a történtek fényében az sem meglepő, hogy a következő idényre Gallinak új navigátora lett.

Az 1998-as idény zárófordulóját Carlos Sainz mindössze 2 pontos hátrányban várta Tommi Mäkinennel szemben. A Brit Rali utolsó szakaszát a negyedik helyről várta, ami a világbajnoki címet eredményezte volna számára, ám 300 méterrel a vége előtt a Toyota meghibásodott és megállt. Bár ő és navigátora, Luis Moya próbálták orvosolni a helyzetet, a kocsi nem indult újra. Amikor pedig Bruno Thiry elhaladt mellettük, Moya végleg elvesztette a türelmét, és egyszerűen az autóhoz vágta sisakját.

Ehhez képest Jari-Matti Latvala reakciója még enyhének volt mondható, amikor hazai versenye nem úgy alakult, ahogyan azt eltervezte. A 2017-es Finn Rali második napjának 19. szakaszán, Ouninpohjában elektromos hiba lépett fel a Toyotában. A háromszoros összetettbeli második helyezett erre elkezdte püfölni a kormányt, és ordítva szentségelt.

Hasonlóan „dolgozta fel” saját balszerencséjét Mads Østberg, aki a 2021-es Szardínia Ralin kapott defektet. Az akkor a WRC2-ben induló pilóta a kormány helyett a műszerfalat ütötte-vágta, és szintén káromkodott egy sort, miközben szidta a Pirellit. Navigátorán, Torstein Eriksenen szintén látszott, hogy elképesztően feldühítette a hiba.

Friss