2024. május 03. 18:55

KezdőlapWRCMartins Sesks az M-Sport csapatával ír történelmet két WRC-futamon!

Martins Sesks az M-Sport csapatával ír történelmet két WRC-futamon!

-

Martins Sesks hatalmas lehetőséget kapott az M-Sport csapatától, miután két WRC-futamon is a fordos csapat Rally1-es autójával indulhat. 

Martins Sesks a Lengyel Rallyn az M-Sport Rally1-es, de hibrid rendszer nélküli autójával indulhat, míg a Lett Rallyn már hibrid autóval állhat rajthoz, így a lett versenyző hatalmas lehetőséget kapott Malcolm Wilson csapatától.  

Az FIA az idei évtől tette lehetővé, hogy hibrid rendszer nélküli Rally1-s autóval is lehessen indulni a WRC-futamokon. 

A 24 éves lett versenyző 2021-ben versenyzett utoljára a WRC-ben, akkor a Junior Világbajnokságon a harmadik helyen zárt év végén, miután nyerni tudott Rally4-es Forddal Portugáliában, míg Horvátországban második, Észtországban pedig harmadik lett. 

Sesks tavaly nyerni tudott az ERC mezőnyében Lengyelországban, míg a lett Liepaja Rallyn 2022-ben és tavaly is az első helyen zárt. 

Fotó: M-Sport

„Nagyon örülök, hogy Martins-szal és a WRC Promóterrel együtt dolgozhatok ezen a projekten, kihasználva a 2024-es új szabályozást, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a Rally1-es autókat hibrid egység nélkül is futtassuk – mondta Richard Millener, az M-Sport csapatvezetője. – Arról nem is beszélve, hogy ez egy költséghatékony megoldás az ügyfél pilóták számára, hogy könnyebben ülhessenek Rally1-es autóba, így bővítve a Rally1-es kategória mezőnyét. Mārtiņš lenyűgöző önéletrajzzal rendelkezik, és tökéletes jelölt az új, nem hibrid stratégia bemutatására. Ez jó lehetőség volt arra, hogy helyet adjon neki Lengyelországban, mielőtt teljesen hibrid autóval indulhatna hazai versenyén. Fantasztikus lesz látni, hogy Mārtiņš a létező legjobb rallyautókat tudja vezetni hazai szurkolói előtt.”

„Elhatároztuk, hogy több energiát fordítunk a potenciális világbajnokok következő generációjának támogatására, és segítjük őket abban, hogy megtegyék a kihívást jelentő lépést az alsóbb kategóriákból a sportágunk legmagasabb szintjéig – mondta Peter Thull, a WRC Promóter sportigazgatója. – Mārtiņš az ERC elmúlt két szezonjában nyújtott teljesítményei alapján méltó lett erre a támogatásra. Győzni tudott Lettországban és Lengyelországban is korábban, és hisszük, hogy idővel a WRC rendszeres résztvevőjévé válik.”

Fotó: M-Sport

„Őszintén hálás vagyok, egy álmom válik valóra, hogy az M-Sport és a WRC Promóter segítségével a Rally2-es kategóriáról a Rally1-es szintre léphetek – mondta Martins Sesks. – Be kell vallanom, kétszer is ki kell mondanunk, hogy teljes mértékben elhiggyük, hamarosan a világ legelitebb pilótái mellett fogunk versenyezni egy Rally1-es autóval. Az idáig vezető úthoz sok ember hatalmas erőfeszítésére volt szükség, különösen a családomé, akiknek a rally öröksége a nagyapám 1965-ös Liepajai debütáló versenyre nyúlik vissza. Most, 59 évvel később lehetőségem van részt venni ugyanazon a rallyn, de már WRC-futamként. Bár a Rally1-es autóhoz való alkalmazkodás kétségtelenül megingathatatlan összpontosításunkat és elkötelezettségünket követeli meg, teljes mértékben készen állunk arra, hogy mindent beleadjunk. Az, hogy a Ford Puma Rally1-et mi vezethetjük első nem hibrid megjelenése során még izgalmasabbá teszi számunkra, hogy meglássuk, mit hoz a jövő.”

Friss