back to top
2024. június 17. 12:28

KezdőlapF1Nemcsak Hülkenbergnek jár hatalmas elismerés Verstappen rekord pole-jáért

Nemcsak Hülkenbergnek jár hatalmas elismerés Verstappen rekord pole-jáért

-

Max Verstappen két pilótától is nagy segítséget kapott az Emilia-romagnai Nagydíj rajtelsőségének megszerzéséhez.

Miként arról testvéroldalunkon beszámoltunk, Max Verstappen egyszerre Ayrton Senna és Alain Prost rekordját is beállító imolai pole-jában kulcsszerepet játszott Nico Hülkenberg, a Haas versenyzője, aki a Q3-ban visszaadta a korábbi segítséget a hollandnak, aki enélkül nem biztos, hogy megfutotta volna a legjobb időt. Ám mint arra a The-Race.com hasábjain Mark Hughes rávilágított, nem a német versenyző az egyedüli pilóta, akinek segítsége elengedhetetlen volt Verstappen rajtelsőségéhez.

Verstappen egy időmérőn állította be Senna és Prost nagy sorozatát is

A Red Bull ugyanis a pénteki szabadedzéseken olyannyira messze volt az ideális működési tartományától – amúgy sem fekszenek neki az olyan pályák, amelyeken az első tengely tapadása határozza meg a teljesítményt, de most ezzel együtt is nagyon rosszul viselkedett az RB20-as –, hogy Verstappen és mérnöke, Gianpiero Lambiase sem tudott zöld ágra vergődni vele. Az első gyakorláson Verstappen a Tosában és az Acque Mineraliban sem tudta megfelelően rotálni az autót, amire válaszul a második tréningre növeltek az első szárnyának meredekségén. Ez a közepes gumikon javított a helyzeten, viszont a lágyakon szinte vezethetetlenné tette az autót, amelynek ideges hátulja folyton a kicsúszás határára sodorta a hollandot.

A megoldás megtalálása így szokás szerint a Milton Keynes-i gyárban a hétvégével párhuzamosan dolgozó csapatra és a szimulátorpilótára hárult, aki ezen a hétvégén az F1-ben korábban a Toro Rossóval versenyző, négyszeres Le Mans-i 24 órás-győztes és endurance-világbajnok, illetve egyszeres Formula E-bajnok Sébastien Buemi volt.

A 35 esztendős versenyző Christian Horner csapatfőnök elmondása szerint gigahosszú műszakot teljesített, hogy segítsen gatyába rázni az RB20-ast. „Az első edzéstől kezdve Buemi 10-11 órát vezetett a szimulátorban Milton Keynes-ben. Mindannyian hajnalig dolgoztak. A szimulátorpilóta szerepkörén Jake Dennisszel osztoznak, de ezúttal Buemi volt szolgálatban. Ők a meg nem énekelt hősök a csapatban, akik a forró sötétségben dolgoznak Milton Keynes-ben, és a maihoz hasonló napokon ez kulcsfontosságú.”

Sébastien Buemi, Red Bull
Buemi nagy ritkán igazi F1-es Red Bullba is beülhet / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Van egy csapatunk Ben Waterhouse irányítása alatt, amelybe olyan emberek tartoznak, mint Simon Rennie (Mark Webber és Daniel Ricciardo korábbi red bullos versenymérnöke – a szerk.), illetve mérnökök nagyszerű csoportja, akik ezután GP-vel (Lambiase) dolgoznak együtt – folytatta Horner. – Ez teljes mértékben csapatmunka. Az olyan pilótáknak, mint Buemi és Dennis, megvan a képességük és a tapasztalatuk, hogy megváltoztassák a vezetési stílusukat, és azt mondják, hogy »Maxnak tetszeni fog ez«, vagy »Checo nem fogja kedvelni ezt.« Nem pusztán gyors köröket futnak és próbálják magukra állítani az autót, hanem azért dolgoznak, hogy a versenyzőknek a lehető legjobb autót adják.”

„A Tosa és a 12-es kanyar nem volt nagyszerű nekünk, de a srácok a gyárban sokkal jobb állapotban hozták az autót. Elkezdett tapadni az eleje, megváltozott az egyensúlya, minden lenyugodott, aztán hirtelen… bumm. Max különösen nem szereti azt, ha egy autó tolja az elejét. Nagy előrelépést érzett a harmadik szabadedzésen, de még szükség volt további finomhangolásra. Ezzel pedig a Q1-re végre elégedett lett, és ekkor láttuk őt először az első helyen a hétvége folyamán.”

„Ezen a hétvégén aerodinamikai fejlesztések érkeztek az autóra, ezeket pedig fent is hagytuk, mert hozzák azt, amit kell nekik. De össze kellett hangolni az aerodinamikai egyensúlyt a mechanikai tényezőkkel.”

Verstappen utólag azon lelkendezett, mennyire fantasztikus, amikor ennyire nehéz kezdet után tudnak változtatni és megszerezni az első helyet. A címvédő emellett elmondta, péntekről szombatra az autó a másik végletbe került az egyensúly szempontjából, viszont innen már a rendelkezésre álló eszközökkel el tudták érni, hogy olyan legyen, amilyennek szeretnék.

Friss