back to top
2024. június 27. 12:55

KezdőlapHírekElőször nyert az F1-ben a pilóta, de nem úgy, ahogyan szeretett volna,...

Először nyert az F1-ben a pilóta, de nem úgy, ahogyan szeretett volna, ezért mérgében visszavonult

-

72 évvel ezelőtt halt meg versenybaleset következtében Luigi Fagioli, a Forma–1 történetének legidősebb futamgyőztese. Egyetlen diadalának azonban nagyon nem tudott örülni, és dühében vissza is vonult az F1-ből.

1952. június 20-a fekete nap volt a Forma–1 történetében, ugyanis ezen a napon, vagyis 72 éve vesztett el először a sportág egy korábbi futamgyőztest. Luigi Fagioliról van szó, aki úgy iratkozott fel a nyertesek közé, hogy soha nem szelte át elsőként a célvonalat. Ezzel ráadásul egy megdönthetetlen rekordot is felállított, hiszen 53 évesen és 22 naposan diadalmaskodott.

Igaz, ő ezt sok mindennek felfogta, de diadalnak pont nem, hiszen azért nem őt intette le elsőként a kockás zászló, mert a futam során át kellett adnia autóját az eredeti kocsijában technikai gondokkal küszködő Juan Manuel Fangiónak. Fagioli annyira mérges lett, hogy azonnali hatállyal visszavonult a Forma–1-ből. A néhai olasz versenyzőnek egyébként korábban is voltak dühkitörései a pályán vagy annak környékén, korábbi cikkünkben többek között ezekről is lehet olvasni.

Kalapáccsal támadt ellenfelére a pilóta, aki még 50 év felett is futamot nyert az F1-ben

Friss