KezdőlapF1Ezért nem kellett a Ferrarinak a Mercedes olasz tehetsége, aki már 10...

Ezért nem kellett a Ferrarinak a Mercedes olasz tehetsége, aki már 10 évesen Lamborghinit „vezetett”

-

Andrea Kimi Antonelli édesapja felidézte azt a pillanatot, amikor meglátta fiában a tehetséget, és elmondta, hogy az olasz pilóta akár a Ferrari akadémiáján is kiköthetett volna. Marco Antonelli arra a kérdésre is válaszolt, hogy mit gondol az esetleges idei, illetve 2025-ös F1-es bemutatkozásról.

Antonio Giovinazzi óta nem volt olasz versenyző a Forma–1-ben, Jarno Trulli óta nem volt olasz dobogós a Forma–1-ben, és Giancarlo Fisichella óta nem volt olasz futamgyőztes a Forma–ben. Arról pedig nem is beszélve, hogy Alberto Ascari 1953-as sikere óta nem volt olasz világbajnoka az F1-nek. Andrea Kimi Antonelliről viszont bőven elképzelhető, hogy mindegyik időszak végére pontot tesz.

Áradoznak a Mercedesnél az „új Verstappenről”, aki nem lett „megrontva”

A még mindig csak 17 esztendős tehetség remek gokartos karrieren van túl, és formaautózásban is lényegében mindent megnyert, ahol érdemben elindult. Édesapja, Marco Antonelli, aki korábban maga is versenyzett, a mai napig aktív részese fia pályafutásának, és vélhetően ő volt az első, aki felfigyelt a tehetségére. „Akkor jöttem rá, hogy van benne valami extra, amikor tízévesen egy Lamborghinivel versenyzett a karjaimban az Adria pályán – nyilatkozta a Fanpage.it-nek adott exkluzív interjújában. – Ott jöttem rá, hogy talán csinálhat valami jót az autóversenyzésben.”

Nem sokkal később érkezett a megkeresés a Mercedestől. Az ifjabbik Antonelli 12 éves volt, amikor édesapját Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kereste meg azzal, hogy nem csatlakoznak-e a csillagos istálló juniorprogramjához. Marco Antonelli nyilvánvalóan boldog volt, de nem akarta elhamarkodni a döntést, mert saját tapasztalatból is tudta, hogy az embert érhetik kellemetlen meglepetések. Ahogyan mondani szokás, a többi már történelem, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért nem a Ferrari csapott le Antonellire, hiszen az sokkal jobban adta volna magát. Mint kiderült, a maranellóiaknak akkor még nem kellett.

„Amióta csatlakozott a Mercedes akadémiájához, egyáltalán nem – válaszolta Marco Antonelli arra a kérdésre, hogy kapcsolatba kerültek-e a Scuderiával. – Versenyzett a Ferrari márkával, amikor debütált a gokartozásban, és akkoriban Massimo Rivola [az Aprilia Racing jelenlegi vezérigazgatója – a szerk.] volt a Ferrari Driver Academy vezetője, aki azonnal be akarta őt vonni a programba, de azt mondták neki, hogy túl kicsi ahhoz, hogy értékelni lehessen. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor kapcsolatba került a Ferrarival. Még arról az időszakról beszélünk, mielőtt megkaptam a hívást a Mercedestől.”

Az édesapa azt is elárulta, hogy az évek során remek viszonyt alakítottak ki Wolff-fal, illetve feleségével, Susie Wolff-fal, amelyben „semmit nem várnak el a másiktól”. Az osztrák ületember nemrég úgy fogalmazott, hogy bűnösnek érzi magát amiatt, mert ennyit beszélt Antonelli esetleges F1-es bemutatkozásáról, ám Marco Antonelli szerint fiának nincs szüksége arra, hogy ilyen módon megvédjék, mert nem érzett nyomást emiatt.

A Mercedes csapatfőnöke bűnösnek érzi magát

A 17 éves pilóta nagyot ugrott a ranglétrán a tavalyi idényhez képest, hiszen 2023-ban még a Formula Regionális Európa-bajnokságot nyerte meg, idén viszont már az F1 előszobájának számító Forma–2-ben versenyez. Bár dobogóra még nem állt, ennek ellenére felmerült, hogy már idén bemutatkozzon a legjobbak között a Williamsnél, Logan Sargeantot váltva. Édesapja viszont ezt nem akarja.

„Szeretném, hogy befejezze a szezont a Forma–2-ben – szögezte le. – A mi családunk nem szokott félbehagyni dolgokat. Az elmúlt években Kimi más bajnokságokban és a gokartban is megmutatta, hogy a nehéz helyzeteket is képes megfordítani, ezért nem kizárt, hogy valami ezúttal is meg fog változni. A Prema jelenleg még mindig nincs százszázalékos állapotban, de a Prema egy nagyszerű csapat, amely nagyon jó képességű emberekből áll, ezért úgy gondolom, meg fogják találni [a megoldást]. Hamarosan rendeződni fog a helyzet, és a folytatásban lehetnek még szép meglepetések. Ezért is szeretném, hogy Kimi befejezze az ottani munkáját.”

Valószínű, hogy ha idén nem is, Antonelli jövőre már mindenképpen F1-es pilóta lesz, sőt, az elmúlt időszak hírei alapján könnyen elképzelhető, hogy rögtön a Mercedesbe ültetik az onnan távozó Lewis Hamilton helyére. Édesapja a 2025-ös idényhez már egészen másképpen áll hozzá. „Nyilvánvaló, hogy ha jó eredmény születik, mindannyian szeretnénk továbblépni, de nem az én feladatom, hogy ezt eldöntsem” – fogalmazott.

Az mindenesetre tény, hogy Antonellit a Red Bull Ringen és Imolában is beültették a Mercedes valamelyik korábbi F1-es autójába, és a beszámolók szerint kifejezetten biztatóan teljesített. Friss hír, hogy legközelebb Montmelóban fog tesztelni, és ezúttal sem egyedül, hiszen a tesztpilótai szerepet betöltő Mick Schumacher szintén újra autóba ül.

Russell kezdhet aggódni? – a 17 éves Hamilton-utód egyszer már legyőzte őt

Friss