2024. április 25. 21:02

KezdőlapERCCsomós Mixi hét Eb-futamon indul

Csomós Mixi hét Eb-futamon indul

-

Izgalmas programot jelentett be ma Csomós Mixi és Nagy Attila, a Rabócsiringen tartott sajtótájékoztatón: Többéves rally Európa-bajnoki programot terveznek, amelynek az első lépéseként idén hét Eb-futamon állnak rajthoz. 

A Hankook támogatásával hét Rally Európa-bajnoki futamon, illetve a Rally Hungaryn áll rajthoz idén Csomós Mixi és Nagy Attila, a már megszokott Skoda Fabia R5-tel. 

Az Országos Rallybajnokság tavalyi második helyezett párosa hosszútávon szeretne az Európa-bajnokságon versenyezni, ezért egy többéves programot állítottak fel, amely során lépéséről lépésre szeretnének fejlődni. A cél, hogy öt éven belül az Európa-bajnoki dobogóért szállhassanak harcba. 

A Hankook szintén komoly célokat tűzött ki, mely szerint a világ vezető prémium versenygumi gyártója szeretne lenni. Az idei évre szánt új fejlesztésű rally abroncsok teljesítményét pedig a Csomós–Nagy kettőssel szeretnék megmutatni a világnak. 

A rally Európa-bajnokságon az utolsó pillanatban hozott szabály szerint csak azok a versenyzők szerezhetnek pontot, akik a sorozatra regisztrált abronccsal versenyeznek. Mivel ez a döntés későn született, idén a Hankook nem regisztrált, így a Csomós–Nagy páros nem szerezhet Eb-pontot. Mixiék számára azonban a tapasztalatszerzés és a Hankookkal sikeres hosszútávú együttműködés megalapozása a legfontosabb. 

Fotó: Mihályi Csaba

„Elmondani nem tudom, hogy mekkora dolog számunkra, hogy hét Európa-bajnoki futamon indulhatunk. – mondta Csomós Mixi, a csapat által kiadott közleményben. – Attilával egyetlen álmunk volt a rallyban, hogy egyszer az első osztályban egy Peugeot 208 R2-vel versenyezhessünk. Már akkor nagyon boldogok voltunk, amikor ezt megtehettük. Amikor R5-ös autóra váltottunk, akkor azzal minden álmunkat felülmúltuk, a tavalyi évet pedig talán még fel sem fogtuk. 

Most pedig arról beszélünk, hogy egy gumigyártó fantáziát látott bennünk és az Eb-n versenyezhetünk. Ez szinte felfoghatatlan. 

Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a Hankookot tudjuk képviselni az Európa-bajnokságon. Óriási dolog, hogy erre a feladatra egy magyar párost választottak. Hiszünk a márkában és hiszünk abban is, hogy közösen tudjuk elérni a célunkat, és pár év múlva Hankook gumikkal tudunk a dobogós helyezésekért harcolni. 

Versenyzőként persze nem könnyű úgy rajthoz állni az Európa-bajnokságon, hogy nem szerezhetünk pontot és hogy csak a regisztrált versenyzők után rajtolhatunk, de az első évünk a tanulásról szól, minden nehezítő körülmény csak javítja az esélyeinket egy későbbi jó eredmény elérésére. 

Nagyon sok újdonság lesz idén számunkra, új versenyek, új pályák, egy teljesen más lebonyolítási rend. Sokat kell tanulnunk Attilával. Ezért is döntöttünk úgy, hogy maradunk a jól bevált Skoda Fabia R5 mellett és nem váltunk egy frissebb technikára. Ezt az autót jól ismerjük, elég lesz a versenyekre koncentrálni, nem kell egy új autó megismerésével további feladatokat a nyakunkba venni. 

A tanulás mellett szeretnénk megállni a helyünk és nagyon szeretnénk az első tíz helyezésért harcolni. Biztos vagyok benne, hogy ezt nem tudjuk mindenhol elérni, de mi mindent megteszünk érte. 

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítette a pályafutásunkat, hogy most itt lehetünk és egy Európa-bajnoki programról beszélgethetünk. Külön köszönet a szurkolóknak, hihetetlenül sok szeretetet kapunk tőlük, mindent megteszünk, hogy erre rászolgáljunk.“

Fotó: Mihályi Csaba

„Nagyon izgatottak vagyunk Mixivel, ezt azt hiszem, az ő nevében is mondhatom – vette át a szót Nagy Attila, Mixi elmaradhatatlan navigátora. – Először is hiszünk a Hankookban, és ez nem csak egy kötelező optimizmus a részünkről. Hatalmas fejlődésen ment át ez a márka és két–három év közös munka után biztos vagyok benne, hogy nagyon erősek leszünk ez Eb-n. 

Idén kapunk egy kis nehezítést, hogy csak a regisztrált versenyzők után rajtolhatunk, ami azt jelenti, hogy kijárt nyom, sötétedés, esetleg még egy eleredő eső is előfordulhat. Én ennek csak a jó oldalát látom, hiszen így Mixivel megkapjuk az Eb legkeményebb kiképzését, és amikor majd ott tartunk, hogy a komoly eredményekért szállhatunk harcba, akkor már minden körülményre fel leszünk készülve.

Nagyon nagy munka vár ránk. Nem csak a versenyzéssel, de a logisztikával kapcsolatban is. Az autóbérléstől a szálláson át a repülőjegy-foglalásig minden az én feladatom lesz. Ez most egy kicsit nagyobb nyomást helyez rám mint a versenyzés. 

Emlékszem még 2018-ra, amikor először indultunk a Barum Rally Európa-bajnoki futamon. Felemelő és egyben kaotikus élmény is volt. Az első gyorsaságit megnyertük RC4-ben, a másodikon pedig behajítottuk az autót az erdőbe. Akkor azt éreztük, hogy nagyon jó az Eb-n versenyezni, de még nem állunk készen rá. Mostanra benőtt a fejünk lágya, mind a ketten sokkal érettebb versenyzők lettünk. 

Várom már, hogy megismerhessük Európa rallypályáit és szeretnénk jó eredménnyel meghálálni azt a rengeteg segítséget és a szurkolást, amit az első Eb-szezonunk előtt kapunk.”

Friss