2023. szeptember 30. 05:39
KezdőlapF1Räikkönen napokon át tartó tivornyázásra kárhoztatta szerelőit 2005-ös szuzukai csodagyőzelmével

Räikkönen napokon át tartó tivornyázásra kárhoztatta szerelőit 2005-ös szuzukai csodagyőzelmével

-

17 éve mutatta be Kimi Räikkönen miden idők egyik legnagyszerűbb felzárkózását, hiszen ezen a napon sikerült a 17. helyről rajtolva megnyernie a Japán Nagydíjat. Mindez, persze széles körben dokumentálva van, az azonban, ami utána, a nyilvánosság kizárása mellett követezett, már nincs.

A 2005-ös szezonban a McLaren-istálló úgy érkezett meg a szezon utolsó előtti állomását jelentő Japán Nagydíjra, hogy az előző futamon veszítette el a vb-címet Fernando Alonsóval szemben, és a konstruktőri elsőségre is csak halvány esélye maradt.

Az eső aztán csúnyán kitolt a wokingiakkal az utoljára abban az évben alkalmazott egykörös időmérőn, így Kimi Räikkönen csak a 17., Juan Pablo Montoya pedig csak a 18. helyről indulhatott. A konstruktőri álmok szertefoszlását jelentette, amikor a kolumbiai a futam elején a falnak ment, ám ami ezután következett, kárpótolta a csapattagokat.

Räikkönen ugyanis ihletett formában vezetett, és mint kés a vajon, úgy ment át a mezőnyön (akkoriban még nem volt DRS), majd az utolsó tankolása után már a versenyben vezető Giancarlo Fisichella mögé jött vissza. Úgy tűnt, hogy tempófölénye ellenére meg kell elégednie a második hellyel, ám az utolsó kör elején jött a csattanó: a célegyenesben sikerült átvennie a vezetést, és megnyernie a versenyt.

Így nyert Räikkönen a mezőny végéről

Hogy ez milye eufóriát okozott a McLaren-garázsban, arról Marc Priestley, a wokingiak korábbi szerelője The Mechanic című könyvében részletesen ír, ám arról csak egy 2020-ban felvett videósorozat ide vonatkozó részéből tudhattunk meg többet, hogy a pályán kezdődött ünneplés miként folytatódott később.

„Amikor azt mondom, hogy megvadultunk, akkor azt úgy is értem. Vasárnap este Japánban, a világnak ezen a csendes részén – hiszen azért ez nem Tokyo –, található egy darab karaoke bár, ahová a verseny utáni estén a teljes bokszutca beesik, és letolja a legnagyobb, legvadabb bulit, mivel nincsenek tévéstábok, nincs sajtó, nincsenek kamerák. Akkoriban még kamerás mobilok sem voltak, úgyhogy bármit megúsztunk. Szóval megőrültünk vasárnap este, onnan pedig egyből Kínába utaztunk, mivel dupla hétvége volt” – utalt a Japán Nagydíjat egy hét múlva követő sanghaji szezonzáróra Priestley.

Räikkönen szétzúzta saját ajtaját, majd hajvágóval állt bosszút az őt kékre festő szerelőjén

„Nekem és még néhány másik srácnak pedig nem kellett a pályán lennie egésze szerdáig, úgyhogy kirúgtunk a hámból vasárnap este, majd hétfő reggel elutaztunk Kínába, és tulajdonképpen folytattuk a vadulást Sanghajban hétfőn délután, hétfőn este és kedden. Végül valamikor kedden este összeestünk, és szerda reggelig beiktattunk egy nagyon hosszú, kiadós alvást, hogy kicsit helyrerázódjunk, és nyomjunk egy resetet a következő verseny előtt” – rántotta le a leplet a napokon és országokon át tartó tivornyázásról a McLaren egykori szerelője.

„Ez volt az a verseny, amit a karrierem során a legjobban megünnepeltem, és nagyon  boldog voltam, hogy megtehettem ezt Kimivel, és a csodálatos szerelőgárdánkkal. Az egyik kedvenc, legünnepeltebb és legbüszkébb pillanata volt a mclarenes karrieremnek, hogy részese lehettem Kimi csapatának, és szállíthattuk ezt a különleges eredményt egy csalódáskeltő szombat után” – zárta a visszaemlékezését.

Friss