2024. április 23. 22:15

KezdőlapF1Räikkönen részegen: fejénél földhöz vágott riporter, betörés, bunyó a csapattárssal

Räikkönen részegen: fejénél földhöz vágott riporter, betörés, bunyó a csapattárssal

-

Kimi Räikkönen alighanem nemcsak a rajongóknak, de a Forma-1-ben dolgozó riportereknek, pilótáknak és csapatfőnököknek is nagyon hiányzik. És nemcsak azért, mert jó volt ellene vagy vele versenyezni…

Max Verstappen a Japán Nagydíjon bebiztosította második világbajnoki címét, ami után vélhetően az ünneplés sem maradt el, de egyelőre nem érkeztek hírek féktelen bulizásról és részegen tomboló Red Bull-csapattagokról, a parti így vélhetően igen szolidra sikeredhetett. „Mert nem volt ott Kimi!” – mondhatják most magukban sokan. És milyen igazuk van, a tavaly visszavonult Jégember részvételével ugyanis aligha rendeztek valaha is unalmas bulit.

Persze, Räikkönen mostanra kétgyermekes családapa, és merőben más életet él, mint egykoron, de időről időre azért bizonyítja, hogy továbbra sem veti meg az alkoholt, ha éppen úgy adja az alkalom. Volt azonban olyan időszak az életében, amelyek során egymást érték a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb történetek. Ezekből idézünk most fel hármat.

Földhöz vágta Chandhokot

Karun Chandhok, a Sky Sports riportere, egyben a HRT és a Lotus korábbi Forma-1-es pilótája elevenített fel néhány éve egy, a Japán Nagydíj utáni esetet, amely során Räikkönen curry-s helyre akarta vitetni magát vele, mondván ha már indiai, biztos a világ minden nagyvárosában tudja, hogy hol lehet jó curry-t enni. Nos, Chandhok nem tudta, és ez lett a veszte.

„Egy tokiói bárban találkoztunk Kimivel, és a jelek szerint már igencsak részeg volt. Odajött hozzám, és azt mondta, »Curry-t akarok, vigyél el valahová!«. Erre azt feleltem neki, hogy nem tudom hová vinni, mire megragadott a fejemnél, és egy birkózó dobással a földhöz vágott” – idézte fel a repülést szerencsére sérülések nélkül megúszó indiai expilóta az esetet az Essentially Sportsnak.

Räikkönen és Coulthard 2002-ben lettek csapattársak, és egészen 2004 végéig azok is maradtak

Stage-diving Dennis születésnapján

Marc Priestley, a McLaren korábbi szerelőjének könyvéből és egyéb visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy a híresen vaskalapos és a vállalati image makulátlanságát mindennél előbbre valónak tartó Ron Dennis sem tudta megfékezni a finn versenyzőt, aki még a főnöke születésnapján is megcsinálta a balhét, és nekiment David Coulthard-nak, akkori csapattársának.

„Emlékszem, hogy Ron Dennis születésnapján úgy döntött, hogy stage-divingol egyet (nagy lendülettel leugrik a színpadra, remélve, hogy az ott levők elkapják), de ezzel egyidőben Mansour Ojjeh (a McLaren tavaly elhunyt társtulajdonosa) felesége is ugyanezt csinálta, ezért gyorsan döntenem kellett, hogy őt kapom el vagy a csapattársamat – emlékezett a skót pilóta. – A feleséget kaptam el, [Räikkönen] pedig leesett a földre, és arccal lefelé elterült, majd nem mozdult.”

„Ezután tulajdonképpen meg kellett állítani a bulit, leállították a zenét, felkapcsolták a fényeket, Kimi pedig nem mozdult, és mindenki köré gyűlt, mert azt hitték, hogy elveszítette az eszméletét. Amikor már a pulzusát akarták ellenőrizni, hirtelen felpattant és azt kiabálta nekem, »Te nem csapattárs vagy, hanem egy kusipää!« (ami finnül annyit tesz, hogy köcsög), majd meg akart ütni, úgyhogy Mansour-nak, Ronnak és a többieknek kellett szétválasztani minket. Egy üveg vodka után aztán viszont már semmi baja nem volt.”

Räikkönen szétzúzta saját ajtaját, majd hajvágóval állt bosszút az őt kékre festő szerelőjén

Betört Button házába

Noha tulajdonképpen egyidősek, Räikkönen és az F1-ből 2016 végén visszavonult, szintén egyszeres világbajnok Jenson Button nem voltak éppen nagy haverok. Kivéve, ha bulizásról volt szó.

„Nem igazán beszélgettünk a paddockban, de azon kívül, miután lement a nap, a dolgok megváltoztak – nyilatkozta korábban a 2009-es világbajnok az Express-nek. – Az egyetlen sztori, amire emlékszem Kimivel – mert a legtöbbjük homályos –, hogy egyszer nagyjából hajnali 3-ig szórakoztunk Londonban, és akkoriban volt ott egy házam. Majd közöltem, hogy »fáradt vagyok, megyek haza«. Beültem a taxiba, hazamentem, besétáltam a házamba, Kimi pedig ott ült a nappaliban, egyedül. Fogalmam sincs, hogy miként került oda.”

Friss