2024. március 29. 09:22

KezdőlapF1Sajtóhír: A Red Bull megegyezett az FIA-val a büntetésről

Sajtóhír: A Red Bull megegyezett az FIA-val a büntetésről

-

Hamarosan véget érhet a Red Bull költségplafon-túllépési botránya.

Noha Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szombaton nem tartotta kizártnak, hogy akár 6-9 hónapig is húzódhat még a költségplafon-túllépési ügyük, az Auto Motor und Sport úgy tudja, hogy a Red Bull még aznap egyezségre jutott az FIA-val, és elfogadta a Nemzetközi Automobil Szövetség által javasolt büntetést, ami a korábban megszellőztetett pénzbírság és a szélcsatornás tesztelésre fordítható idő korlátozása lesz.

Christian Horner és Adrian Newey szombaton, az FIA-elnök irodája felé ment

A német szaklap hozzáteszi, hogy a bejelentést már az USA Nagydíj hétvégéjén megtenné a Red Bull, de az alapító Dietrich Mateschitz halála miatt ez még néhány napig várat magára.

Amennyiben valóba így lesz, azzal tulajdonképpen lezárul az ügy, hiszen a Red Bull elfogadta az FIA vizsgálati jelentését és azt, hogy szabályt szegett, innentől kezdve pedig már nem támadhatja meg az ítéletet.

Mindent el fognak mondani

Többekben, például a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóban is felmerült, hogy a Red Bull mindenfajta büntetés nélkül megússza majd a szabályszegést, és hasonló privát alkut köt majd az FIA-val, mint tette azt a Ferrari 2020-ban.

A maranellóiak a 2019-es motorjuk miatt kerültek a kritikák kereszttüzébe, a riválisok pedig azzal vádolták őket, hogy megkerülték a mindenki számára kötelezően előírt átfolyási limitet. Az FIA ezért egy sor technikai direktívát vezetett be, majd a téli szünet során alapos vizsgálatot folytatott le, ennek eredményét azonban nem hozták nyilvánosságra. Helyette a többi csapat felháborodásától kísérve alkut kötöttek a maranellóiakkal – amit a 2020-as szezon előtti tesztek utolsó napjának végén jelentettek be –, és később is csak annyit ismertek be, hogy a Scuderia erőforrása nem mindig a szabályok keretein belül üzemelt.

Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Ferrari, Brit Nagydíj, 2019
A Ferrari 2019-ben szürreálisan gyors volt az egyenesekben Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Horner szerint hasonló háttéralku azonban most nem lesz, és amint hivatalossá válik, hogy mi az ügy végkimenetele, minden részletről be fog számolni. „Ez egy bizalmas egyeztetés köztünk és az FIA között. Amit most mondani tudok, hogy amint reményeink szerint rendeződik a helyzet, teljes lesz az átláthatóság, és elmagyarázom a beadványunk mögött húzódó indokokat. Átláthatónak kell lennie, az egész dolognak átláthatónak kell lennie. Nem lesznek privát titkos megállapodások, ehelyett minden az asztal fölött fog történni. Ez nagyon más a korábbi helyzethez képest” – utalt a Ferrari és az FIA megállapodására.

FRISSÍTÉS

Az USA Nagydíj előtt a Red Bull az alábbi közleményt adta ki:

„Mr. Mateschitz halálát követően minden, az FIA-val a költségplafonnal és a következő lépésekkel kapcsolatos párbeszédet további értesítésig felfüggesztettünk. A megegyezés határidejét kitoltuk, és arra számítunk, hogy az egyeztetések a jövő hét közepén indulnak újra.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss