2024. március 28. 14:58

KezdőlapF1Hamiltont csapatutasítással segítheti a Mercedes Schumacher rekordjának megdöntésében?

Hamiltont csapatutasítással segítheti a Mercedes Schumacher rekordjának megdöntésében?

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, komoly technikai hiba veszélyeztette George Russell első futamgyőzelmét Brazíliában, amiről nem is szóltak neki. Az osztrák szakember szerint Lewis Hamiltonnak nem kell a könyöradomány a csapat részéről.

George Russell vasárnap óta Forma-1-es futamgyőztesnek mondhatja magát, hiszen megnyerte az interlagosi futamot. A brit pilóta hibátlanul versenyzett, és még a verseny végén behívott biztonsági autó révén sem lehetett kicsavarni a kezéből a diadalt. Azt a diadalt, amelynek már szűk két évvel ezelőtt meg kellett volna születnie.

Russell akkor a koronavírusos Lewis Hamilton helyére ugrott be a Mercedesbe a Szahíri Nagydíj hétvégéjén. Miután lerajtolta Valtteri Bottast, magabiztosan vezetett, ám egy Safety Car miatt mindkettejüket kihívták kerékcserére. A brackley-iek óriásit hibáztak, ugyanis kicserélték a két versenyző abroncsait, és bár ez még nem bizonyult végzetesnek, az akkor másodéves pilóta nem sokkal később defekt miatt kénytelen volt újból kimenni, és csak a leggyorsabb körrel vigasztalódhatott.

Russell életében először nyert, Verstappen és Hamilton ütközött a Brazil Nagydíjon

„Nem tudom, hogy ez egyfajta jóvátétel-e, de Bahreinben szerintem megérdemelte volna a győzelmet, és mi cserben hagytuk őt az autóval – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. – Ezért tesz minket boldoggá ez a győzelem, mert két évvel ezelőtt is megszerezhette volna az elsőt, de nem tette, most viszont megvan.”

Az osztrák üzletember elárulta, hogy az akkori esethez hasonlóan Russell kis híján megint elbukott önhibáján kívül. A verseny vége felé ugyanis veszélyes műszaki hibát észleltek, ám jobbnak látták mindezt nem tudatni az érintettel, aki így koncentrálhatott arra, ami valóban rajta múlt. Végül aztán a csapattagok fellélegezhettek.

„Egyébként szivárgott a víz az autóban, és nem volt egyértelmű, hogy valóban eljutunk-e a végéig – folytatta Wolff. – Beszéltünk erről egymással, és mindannyian egyetértettünk abban, hogy hagyjuk őt víz nélkül is vezetni, és próbáljuk meg befejezni a futamot.”

Hamiltonnak nem jár könyöradomány

A brazíliai kettős győzelem természetesen nem jelenti automatikusan azt, hogy a Mercedes a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon is a győzelemért lesz harcban, de ha igen, akkor felmerülhet egy kérdés: amennyiben hasonló lesz a helyzet, mint legutóbb, hozzásegíti-e a csapat idénybeli egyetlen győzelméhez a hétszeres világbajnokot? Statisztikai szempontból ez azért is fontos, mert jelenleg Michael Schumacherhez hasonlóan összesen és egyben zsinórban 15 idényben ünnepelhetett a dobogó tetején, vagyis egy esetleges abu-dzabi diadallal megdöntené a német versenyző csúcsait, ráadásul megőrizné 100 százalékos mutatóját. Wolff azonban leszögezte, hogy több indokból sem fogják Russell kárára segíteni Hamiltont.

„Szerintem Lewisnak semmiféle priorizálásra nincs szüksége, és ő soha nem is akarna ilyesmit – jelentette ki. – Azt hiszem, korábban már említette, hogy nem fontos számára a rekord, miszerint minden szezonban futamot nyert. Az sokkal inkább, hogy az autóval visszatérjünk oda, ahova lehet, jövőre pedig több futamgyőzelemért és remélhetőleg a bajnoki címért versenyezzünk.”

„Szánalmas” probléma hátráltatja a Mercedest, jövőre viszont radikális változás jön

Hamilton nemrég valóban kijelentette, hogy nem fontos számára a rekord. Ellentétben azzal az úttal, amelyet az idénykezdet óta megtett a csapattal együtt. Az első néhány futamon úgy tűnt, hogy a Mercedes jó esetben is csak a középmezőny elején található, később aztán már önerőből harcoltak a dobogós helyekért, helyenként a győzelem esélye is felcsillant, most pedig össze is jött a diadal, és még a konstruktőri bajnokságban is van esélyük a második hely megszerzésére. A 37 éves pilóta viszont már elsősorban a következő évre koncentrál.

„Nehéz volt, mert csak próbálkoztunk, próbálkoztunk, és minden alkalommal, amikor jött valami újítás, megmaradtak a korábbi problémák – magyarázta. – Szóval ez óriási dolog. Tudjuk, hogy merre kell mennünk, tisztában vagyunk vele, hogy mibe kell tennünk minden erőfeszítésünket ezen a télen.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss