2024. április 23. 16:31

KezdőlapF1Ledobta az atomot a Ferrari leendő csapatfőnöke?

Ledobta az atomot a Ferrari leendő csapatfőnöke?

-

Frédéric Vasseur egyetlen mondattal új lendületet adott a Mattia Binotto leváltásáról szóló pletykáknak.

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt szárnyra kapott pletykák, melyek szerint jövőre már nem Mattia Binotto lesz a Ferrari csapatfőnöke, kicsit elülni látszottak azzal, hogy a maranellóiak közleménye után Charles Leclerc, Carlos Sainz, majd Mattia Binotto sem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy a Gazzetta dello Sport kész tényként közölte a csapatot 2019 óta irányító szakember leváltását.

De aztán jött Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo olasz sportnapilap szerint Binotto helyét átvevő csapatfőnöke, és Gaetan Vigneron belga újságírónak a következőt felelte arra, hogy igazak-e a pletykák: „nem mondok semmit, elég hamar meg fogja tudni.”

Ilyesmit pedig aligha mond az ember, ha teljességgel megalapozatlan, légből kapott szóbeszéd csupán az, hogy a Ferrari csapatfőnöke lesz belőle, úgyhogy Vasseur leginkább csak olajat öntött a tűzre.

Gazzetta dello Sport: A Ferrari kirúgja Binottót, már megvan, mikor kell mennie

Eközben Mattia Binotto az FIA csapatfőnöki sajtótájékoztatóján azt mondta: „Amikor megjelentek a spekulációk, volt egy beszélgetésem az elnökömmel, John Elkannal. Nyíltan megbeszéltük, hogy mi a legjobb út előre. Úgy döntöttünk, hogy talán egy közlemény kiadása a legjobb módja annak, hogy elejét vegyük a találgatásoknak. Világos, hogy vannak találgatások, de ezek teljességgel alaptalanok.“

Amikor megkérték rá, hogy kategorikusan jelentse ki, hogy jövőre is ő lesz a csapatfőnök, nem tette ezt meg. „Nyilván nem az én tisztem eldönteni ezt, de meglehetősen nyugodt vagyok. Ennek oka pedig az, hogy mindig nyitott, őszinte és konstruktív megbeszéléseket folytatok a főnökeimmel és az elnökömmel, nemcsak a rövid, hanem a közép és hosszú távú terveket illetően is.”

„Ha visszatekintek a szezonra, akkor igen, voltak hullámvölgyeink és hullámhegyeik, és ma sem mi voltunk a leggyorsabbak. De szerintem elértük a fő célunkat, ami az volt, hogy visszatérjünk, és versenyképesek legyünk, és megismerjük a 2022-es autókat” – ecsetelte a svájci olasz, majd elismerte, hogy rengeteg mindenben kell még fejlődniük, de kiemelte, hogy a csapat teljes mértékben a jövő évi autóra fókuszál, és próbál fejlődni.

Reagáltak a Ferrari-pilótái a Binotto kirúgásáról szóló sajtóhírekre

„Tovább ez a szezon szerintem kiemelkedő volt a pole pozíciók száma és az időmérős tempó terén. Nem volt olyan jó, ami a versenytempót illeti, úgyhogy ezen javítanunk kell, mer a stratégia és minden más is könnyebb lesz, ha erős autónk van a versenyen. Úgyhogy igen, nyugodt vagyok, sőt, még annál is több. Nagyon koncentrálok a csapattal arra, amit tennünk kell” – mondta Binotto.

Kérdés, hogy januártól is megteheti-e majd ezt.

Friss