2024. április 25. 19:41

KezdőlapF1Hármas Ferrari-elsőséggel búcsúzott 2022-től az F1 - több mint 13 ezer km-t...

Hármas Ferrari-elsőséggel búcsúzott 2022-től az F1 – több mint 13 ezer km-t tett meg ma a mezőny

-

Carlos Sainz zárta az élen az Abu-dzabi Nagydíj utáni egynapos tesztet Charles Leclerc és Robert Svarcman előtt, azaz az első három helyet a Scuderia versenyzői foglalták el. 

A vasárnapi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után mind a tíz csapat maradt még a Yas Marina versenypályán, hiszen kedden rendezték az idei szezon utolsó tesztjét. Az istállók egyik autójukkal kötelező jelleggel a Pirelli 2023-as abroncsainak tesztelésében vettek részt, míg a másikkal az úgynevezett fiatal pilóták tesztje zajlott, amelyen csak olyan versenyzők vehettek részt, akik nem indultak még kettőnél több Forma-1-es nagydíjon.

Ismét pályán az F1-es mezőny – így fest Alonso a lecsupaszított Aston Martinban (videó)

Több csapat is megosztotta a munkát állandó versenyzői között a gumiteszten. Így tett a Ferrari is, amelynél a helyi idő szerint reggel 9-től este 6-ig folyamatosan, azaz egyórás ebédszünet nélkül zajló teszt délelőttjén Charles Leclerc, délután pedig Carlos Sainz vezetett. A volánt négy órával a nap vége előtt átvevő spanyol végül 1:25.245-ös idővel végzett az élen, és előzte meg 138 ezreddel a csapattársát. A teljes Ferrari-uralmat pedig a néhány nappal korábban az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén is vezető Robert Svarcman tette teljessé azzal, hogy 1:25.400-al bejött a harmadik helyre.

Robert Svarcman

Miután Sainz már néhány órával a teszt leintése előtt megfutotta leggyorsabb körét, egy ideig biztosnak tűnt a Ferrari 1-2-3, de aztán Svarcman a hatodik helyig szorult hátra, de 23 perccel a vége előtt sikerült javítania.

Persze az időeredményeknél jóval fontosabbak voltak a megtett körök és az elvégzett tesztek, na meg az újoncoknak és csapatot váltó pilótáknak az akklimatizálódás és az olyan feladatok kipipálása, amelyeket jobb volt most megejteni, minthogy arra pazarolják az idejüket a 2023-as szezon előtti 3 napos teszten, amelyen egy-egy versenyzőnek mindössze másfél napnyi gyakorlás jut majd.

Produktív napot zárt az Alpine-nal bemutatkozó Pierre Gasly, aki 130 körön át nyüstölte az új Pirelliket és új munkaeszközét, amellyel a negyedik helyen végzett. A legjobb körét az utolsó tíz percben futotta.

A franciát a kétszeres világbajnok Max Verstappen követte, aki délután vette át a Red Bullt a délelőtt köröző, a 13. helyet megszerző Sergio Péreztől. A mexikói előtt közvetlenül, a 12. pozícióban az Aston Martinnál debütáló Fernando Alonso végzett. A spanyol veterán tiszta fekete overálban, fekete-fehér sisakban, és szponzormatricáktól mentes autóban körözött, miután az év végéig szerződés köti az Alpine-hoz. A nap első felében vezette az AMR22-est és 97 kört tett meg vele.

Alonso az Aston Martinban

Nem mindenkinek a debütálása zajlott azonban a tervek szerint, Oscar Piastri ugyanis a harmadik órában az erőforrás hibája miatt megállt a pályán. Olyan nagyon ugyanakkor mindez nem hátráltatta az ausztrált, aki így is több mint két versenytávig jutott az MCL36-osban.

Rajta kívül a Haasszal ismerkedő Nico Hülkenbergnek sem volt problémamentes a napja. A Mick Schumacher helyére szerződtetett 35 esztendős német a második órában robbant le, és nagyjából két órán át nem is láthattuk, de miután visszatért, ő is közel két versenytávot tett meg.

Nico Hülkenberg

Az Alpha Tauriban bemutatkozó, 8. időt autózó Nyck de Vries lett a nap legszorgalmasabbja 151 megtett körrel, és bár semmi jelentősége, azért bizonyára nem bánja, hogy 1 másodperccel volt gyorsabb a másik Alpha Taurit vezető Cunoda Jukinál.

Ami a többi újoncot illeti, Logan Sargeant hetedikként zárt a Williamsszel, miután ő és csapattársa is javított az utolsó órában, az életében először F1-es autót vezető Frederik Vesti pedig a 22. helyre hozta be a Mercedest, amellyel 124-szer ért körbe. A munkát szintén megosztó Lewis Hamilton és George Russell a 17., illetve a 23. időt autózta.

Az Abu-dzabi teszt végeredménye

Friss